Tweelingstudie ontrafelt de erfelijke invloed bij verschillende soorten tumoren

Melanoom, een agressieve vorm van huidkanker, is voor 58 procent erfelijk. Dat is een van de uitkomsten van een groot Scandinavisch tweelingenonderzoek naar de erfelijkheid van verschillende vormen van kanker.

De resultaten verschijnen vandaag in het medisch-wetenschappelijke blad JAMA.

De studie die gegevens uit Denemarken, Zweden en Finland combineert, is de grootste is zijn soort en bestrijkt tevens de langste periode van onderzoek: meer dan 200.000 tweelingen die gemiddeld 32 jaar werden gevolgd. Tweelingstudies zijn een belangrijk middel om de invloed van erfelijkheid bij ziektes te ontrafelen. Uit de studie rolt dat kanker in het algemeen voor 33 procent erfelijk is, maar per soort tumor kan de invloed van genen behoorlijk verschillen. Het onderzoek leverde behalve voor melanoom significante resultaten op voor erfelijkheid van kanker aan de prostaat (57 procent), huid (43 procent) eierstokken (39 procent), nieren (38 procent), borsten (31 procent) en baarmoeder (27 procent).

Opvallend was de observatie dat eeneiïge tweelingen, met exact dezelfde genen, zeven van de tien keer niet dezelfde soort tumor kregen. De onderzoekers interpreteren dat als gevolg van gelijke genetische fouten die zich op verschillende manieren manifesteren.