Je kan het zo gek niet bedenken of er zit wel een sensor in

De grootste techbeurs puilt uit van de ‘verbonden’ gadgets die ons gedrag tot in het kleinste detail vastleggen.

Op elektronicabeurs CES in Las Vegas kun je opgaan in de 3D-wereld van een virtual reality bril, zoals hier in de stand van het Zuid-Koreaanse Samsung.
Op elektronicabeurs CES in Las Vegas kun je opgaan in de 3D-wereld van een virtual reality bril, zoals hier in de stand van het Zuid-Koreaanse Samsung. Foto ROBYN BECK / AFP

Het is nattevingerwerk, geeft Shawn DuBravac toe. Maar de technologieanalist schat dat van de twintigduizend producten die deze week op gadgetbeurs CES geïntroduceerd worden er vijftienduizend, waarschijnlijk meer, een sensor hebben. Van ‘slimme’ kleding tot meedenkende plantenpotten, „we digitaliseren onze hele analoge wereld.”

DuBravac werkt voor de CTA, de club die ’s werelds grootste gadgetbeurs in Las Vegas organiseert: meer dan 150.000 bezoekers, 185.000 vierkante meter beursvloer. Van oudsher ligt de nadruk op consumentenelektronica (hifi, tv’s, computers, entertainment). Nu kan alles technologie zijn, er hoeft geen notenhouten kast of chromen sierlijst omheen.

Wat zijn de trends?

1 Nieuwe schermen: auto’s en virtual reality

Er zijn twee techervaringen die je moet ondergaan om ze op waarde te schatten. Achter het stuur zitten van een auto die zelf stuurt, en opgaan in de 3D-wereld van een virtual reality (VR) bril. Allebei overrompelend. Nog een overeenkomst tussen robotauto’s en VR: het zijn de nieuwe schermen in ons leven. In een zelfrijdende auto moet je je onderweg zien te vermaken. Het dashboard en de achterbank veranderen in een zee van monitoren. Met VR-brillen ga je moeiteloos op in andere werelden, games en evenementen. De brillen Oculus Rift, HTC Vive, Sony Morpheus liggen dit jaar in de winkel.

2 Geen moment onopgemerkt

Sensoren, overal sensoren. Het bijhouden van activiteiten begon met fanatieke sporters en dringt nu ook door in de medische wereld en in het gewone leven. De matras die je slaappatroon en hartslag vastlegt, het slimme rompertje dat de baby in de gaten houdt, de Smart Wheel-hoes die automobilisten bij de les houdt.

Nog meer sensoren: bewakingscamera’s die binnenshuis beweging en geluid vastleggen. Kleine drones die je blijven volgen en filmen nadat je ze in de lucht hebt gegooid – de wegwerpcamera anno 2016.

3 Gedraag je een beetje

De nieuwe generatie gadgets verzamelt grote hoeveelheden data over ons: kijkgedrag, rijgedrag, koopgedrag, leef-, eet- en bewegingspatronen, bioritme, seksuele activiteit en maandelijkse cyclus. Wat doe je met al die gegevens?

Bedrijven ontwikkelen zelflerende computersystemen om de wirwar aan data te verwerken tot waardevolle beslissingen. Het doel: meer efficiëntie. Het verkeer dat zichzelf regelt zonder opstoppingen of ongelukken. Verzekeraars die risico’s beter kunnen inschatten, winkels die beter inkopen.

4 Anders van A naar B

Sinds deze week zijn transportnetwerken Uber en Lyft actief in Las Vegas, tot verdriet van de taxichauffeurs. In een overvolle stad werkt het perfect, al zullen de meeste Amerikanen er hun auto niet de deur voor uitdoen.

Ook in trek op de CES-beurs: elektrische voertuigen met een E ervoor. E-scooters (al dan niet opvouwbaar), e-stepjes, e-cars. Deze kleine, elektronische karretjes zijn binnenkort ook in Nederland te koop.

5 Netflix maakt de dienst uit

Videodienst Netflix, die nu wereldwijd beschikbaar is, speelt een belangrijke rol bij de invoering van videoformaten als 4K (meer pixels) en HDR (meer kleuren en contrast). De machtsverhouding met Hollywood en elektronicafabrikanten is daardoor veranderd. Videodiensten als Netflix doen een aanslag op de advertentiemarkt en zetten daardoor de tv-wereld op z’n kop. Niet voor niets gaf Netflix-baas Reed Hastings woensdag de openingstoespraak in Las Vegas.

6 Kijk uit voor je slimme huis

De auto die checkt hoeveel bier er in de koelkast ligt en alvast de deur opendoet voor je vrienden: de scenario’s van de smart home worden er niet veel realistischer op. Ondertussen brengt dat verbonden huishouden wel realistische risico’s met zich mee.

Connected apparaten kunnen en worden misbruikt voor DDoS-aanvallen of datadiefstal. Dat vraagt om betere bescherming, zegt Robert Beatty van Cujo, smart-home-beveiliging. De Cujo (99 dollar) vergelijkt het netwerkverkeer met andere smart homes.

Beatty: „Veel bedrijven die connected gadgets maken hebben amper ervaring met beveiliging. Hoe makkelijker je ze kunt aansluiten, des te makkelijker ze zijn te hacken.”

Cujo kost 9 dollar per maand. Ook veel andere smart-home-abonnementen brengen zulke extra kosten met zich mee. Zo vraagt de Nest-camera 10 euro per maand voor video-opslag, de Toon-thermostaat rekent 3,50 euro voor bediening op afstand.

Je moet er wat voor over hebben om connected te zijn.