Economie

Is het einde van de iPhone in zicht?

Foto iStock

Is Apple zijn magie aan het verliezen? Kan het techbedrijf de torenhoge verwachtingen van beleggers nog wel waarmaken? Dat vroegen we ons een paar maanden geleden af. De recordwinst van 11,1 miljard dollar (zo’n 10 miljard euro) was toen nog best geruststellend, maar nu duikt er weer een onheilspellend bericht op: Apple laat de komende drie maanden minder nieuwe iPhones maken. En niet zo’n beetje ook, de productie wordt met pakweg 30 procent teruggebracht.

Beleggers reageren ongerust, want minder verkopen - dat past niet in het Apple-verhaal. En de koers stond toch al onder druk:

Waarom worden er minder iPhones verkocht?

De productie van de iPhones wordt teruggebracht, omdat er nog onverkochte iPhones liggen te wachten op klanten in China, Europa en de VS - eigenlijk overal ter wereld. 2016 Wordt waarschijnlijk het eerste jaar waarin de verkoop van iPhones inzakt:

De laatste iPhones, 6s en 6s Plus, werden lauwtjes ontvangen en de hoge dollarkoers maakte de apparaten buiten de VS duurder dan eerdere modellen. Ook de economische malaise in China zal niet geholpen hebben bij de verkoop, aangezien China een van de belangrijkste markten is voor Apple. Topman Tim Cook moest beleggers afgelopen jaar zelfs geruststellen. Het ging echt wel goed op de Chinese markt, zei Cook.

“Obviously I can’t predict the future, but our performance so far this quarter is reassuring.”

Afgelopen jaar verdiende Apple voor het eerst meer geld in China dan in Europa. China was daarmee, op Amerika na, de grootste inkomstenbron:

En de iPhone is de afgelopen jaren steeds belangrijk geworden voor Apple:

Heeft Apple nu echt een probleem?

Apple verwacht zelf dat de productie van iPhones binnenkort weer op het normale niveau komt, en van de iPhone 7 (komend najaar, is de verwachting) denkt het ruim 250 miljoen exemplaren te verkopen. Het bedrijf is nog steeds enorm winstgevend:

Bovendien groeit de smartphonemarkt nog steeds, zij het wat minder hard dan voorheen…

…en van alle winst die op smartphones behaald wordt, gaat 92 procent naar Apple, zo becijferde zakenbank Canaccard Genuity afgelopen jaar. Dat komt door de enorme marges op een high-end telefoon zoals de iPhone:

Infographic: Apple Claims 92% of Global Smartphone Profits | Statista