Iran beschuldigt Saoedi-Arabië van bombarderen ambassade

Volgens ooggetuigen troffen de raketten echter niet de ambassade, maar een nabijgelegen plein.

In Bagdad wordt gedemonstreerd na de executie van de shi'itische geestelijke Nimr Baqr al-Nimr.
In Bagdad wordt gedemonstreerd na de executie van de shi'itische geestelijke Nimr Baqr al-Nimr. Foto Khalid Mohammed / AP

Iran claimt dat de Iraanse ambassade in Jemen woensdagnacht is aangevallen door Saoedische gevechtsvliegtuigen. Bij dat bombardement zijn verschillende gewonden gevallen, zo beweert een woordvoerder van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken op de staatstelevisie. Volgens ooggetuigen is er echter geen zichtbare schade aan het gebouw, meldt Reuters.

De Iraanse beschuldigingen komen op een moment dat de verhoudingen tussen Iran en Saoedi-Arabië in rap tempo verslechteren. Eerder deze week kondigde de Saoedische regering al aan de diplomatieke banden met Iran te verbreken. In een reactie daarop kondigde Iran donderdag aan de import van Saoedische goederen te verbieden.

Ooggetuigen en inwoners van de Jemenitische hoofdstad Sana’a laten in een reactie aan persbureau Reuters weten dat de Saoedische raket de Iraanse ambassade helemaal niet heeft geraakt. De bom sloeg in op een plein, zo’n 700 meter verderop. Wel zouden er bomscherven in de tuin van de ambassade zijn geland. Ook volgens een verslaggever van AP is er geen schade aan het gebouw te zien.

Saoedi-Arabië gaat beschuldigingen onderzoeken

De Saoedische regering stelt in een reactie aan persbureau Reuters dat het de beschuldigingen van Iran gaat onderzoeken. Volgens het land was de aanval juist gericht op de Houthi-rebellen, een shi’itische groep die begin vorig jaar de macht greep in Jemen. Saoedi-Arabië geeft leiding aan een internationale coalitie die de Houthi’s probeert te verdrijven.

De verhoudingen tussen het sunnitische Saoedi-Arabië en shi’itische Iran staan al langer op scherp, maar afgelopen zaterdag werd de verstandhouding nog slechter. Aanleiding daarvoor was de massa-executie die Saoedi-Arabië afgelopen weekeinde uitvoerde. Het land bracht toen 47 gevangenen ter dood, onder wie de shi’itische geestelijke Nimr Baqr al-Nimr.

Ter vergelding van de dood van al-Nimr, een criticus van het Saoedische regime, bestormden boze Iraniërs de ambassade van Saoedi-Arabië in Teheran. De Saoedische regering besloot daarop alle diplomaten uit Iran terug te roepen en Iraanse diplomaten het land uit te zetten. Ook andere landen in de regio verbraken de banden met Iran.

Update 15.00 uur

Somalië is de nieuwste toevoeging aan het lijstje landen dat Saoedi-Arabië steunt en de diplomatieke banden met Iran verbreekt. Dat meldt persbureau AP.