Hoe knap ben jij? Dat beoordeelt een computer

Een softwareprogramma dat je vertelt hoe knap je bent, is razend populair én deels wetenschappelijk onderbouwd.

Een screenshot van de site.
Een screenshot van de site. Foto screenshot faces.ethz.ch

“Stunning”, “hot” of “nice”, het zijn leuke dingen om te horen als het over je uiterlijk gaat. Nog beter wordt het als een onafhankelijke computer dat over jouw gezicht zegt. Dankzij software van een Zwitserse datingsite kun je nu kijken hoe een computer over jouw uiterlijk op foto’s oordeelt.

Het principe is simpel: upload een foto van jezelf of iemand anders, en het programma geeft automatisch een schatting van hoe oud je bent, van welke sekse je bent en hoe knap je bent. De schaal daarvoor loopt van “hmmm” tot “Godlike”, met in totaal zes waardeoordelen.

Algoritme

De software is bedoeld als promotiestunt en ontwikkeld door datingsite Blinq, in samenwerking met de gerenommeerde Zwitserse universiteit ETH Zürich. Het tooltje werkt op basis van een algoritme dat is ontwikkeld door drie wetenschappers. Zij combineren gezichtsherkenningssoftware, kunstmatige intelligentie en een database van hoe mensen elkaar op schoonheid beoordelen, om zo een zo objectief mogelijk beeld te schetsen van iemands uiterlijk.

Maar wetenschap of niet, ook deze software maakt wel eens bijzondere keuzes. Zo wordt het krankzinnige gelaat van Jack Nicholson uit de film The Shining beoordeeld als “stunning”. De ontwikkelaars stellen dan ook de resultaten niet al te serieus te nemen, en er vooral lol mee te hebben.

Verkozen door computers

Populair is het in ieder geval wel. Binnen twaalf uur werd het programma meer dan een miljoen keer gebruikt. Toeval of niet, onlangs werd ook de eerste missverkiezing waarbij mensen beoordeeld worden door computers gelanceerd. Mensen kunnen zich nog tot 15 januari inschrijven. En er is ook een deadline, op 20 januari, om computersoftware die het uiterlijk kan beoordelen in te sturen. De winnende modellen worden op 28 januari bekendgemaakt.

De bedenkers van de competitie hopen met behulp van de verkiezing software te ontwikkelen die op basis van foto’s ziektes en ouderdomsverschijnselen kan herkennen. Dat zou kunnen helpen bij de gezondheidszorg en het tegengaan van veroudering van mensen.