Hoe een demente man van 95 een jazzband begon

De dementerende pianist wilde graag weer eens spelen, dus regelde een verzorger muzikanten.

Screenshot YouTube

Omdat hij dement werd moest de 95-jarige Brit Edward Hardy verhuizen naar een verzorgingstehuis. Hardy voelde zich er maar eenzaam, zo zonder zijn vrouw, met wie hij al 75 jaar getrouwd is. Daarom had hij één grote wens: om weer eens jazz te spelen. Dankzij een werknemer van het tehuis is dat gelukt. Nieuwsagentschap SWNS zocht Hardy op en filmde hoe hij “The Lady Is a Tramp” speelt met zijn nieuwe bandmaatjes:

Hardy speelde 30 jaar lang piano in een jazzband, maar had al 25 jaar geen muziek gemaakt. Daarom besloot Sam Kinsella, activiteitencoördinator in het verzorgingstehuis, hem te helpen.

Kinsella plaatse een advertentie op advertentiewebsite Gumtree, om muzikanten te zoeken voor Hardy. Meer dan tachtig mensen reageerden en boden aan om af te reizen naar het plaatsje Wookey, in de buurt van Bristol. Onder hen waren een saxofonist en contrabassist die inmiddels met Hardy gejamd hebben.

Maar op de bijzondere advertentie kwam ook een bijzondere reactie: drie voormalige bandgenoten van Hardy, die hij al 35 jaar niet had gezien, namen ook contact op. Het bejaarde kwartet is nu aan het oefenen voor een reünieconcert in het verzorgingstehuis. Inmiddels is de vrouw van Hardy ook in het verzorgingstehuis gaan wonen, zodat de twee weer samen kunnen zijn.

In een interview met BBC Radio 5 vertelt Kinsella hoe hij op het idee kwam om muzikanten te zoeken. Ook Edwards vrouw Betty komt aan het woord.