Het rode kapitalisme hapert

Opnieuw sloten de beurzen in China. Slecht nieuws voor de groei van de wereldeconomie.

Foto Reuters
Foto Reuters

Implodeert de Chinese economie en loopt de belangrijkste motor van de wereldeconomie vast? Chinese en internationale beleggers én de Wereldbank zijn er niet gerust op dat de Chinese autoriteiten, onervaren in het managen van een kapitalistische economie, een nieuwe crisis kunnen voorkomen. 

Voor de tweede keer in een week werden vandaag de Chinese beurzen stilgelegd, na 29 minuten. Zo was de kortste handelsdag in de 25-jarige geschiedenis van het rode kapitalisme een feit, nu kleine en middelgrote investeerders grote haast hadden om van hun aandelen in de 300 belangrijkste Chinese bedrijven af te komen.

De reden van de paniek op de Chinese beurzen was het besluit woensdag van de Chinese monetaire autoriteiten om de Chinese yuan verder te verzwakken ten opzichte van de dollar. Investeerders beschouwen dat als een teken dat de Chinese economie er slechter voor staat dan de autoriteiten officieel willen toegeven.

Vermoed wordt dat de leiders de groei willen stimuleren met een sluipende afwaardering van de munt. De concurrentiepositie van Chinese exporten wordt namelijk met een zwakke yuan versterkt, terwijl tegelijkertijd buitenlandse importen duurder worden gemaakt.

Koersen nu overal onder druk

China trok wederom de andere Aziatische beurzen (Tokio, Hongkong en Seoul) mee omlaag. Ook in de VS en Europa staan de koersen onder grote druk, als gevolg van de onzekerheid over de Chinese economie. De AEX opende donderdagochtend 2,4 procent lager. Ook de olieprijs daalde verder, met ruim 6 procent, mede omdat de Chinese vraag haperde. Een vat Brentolie kost nu 33 dollar, het laagste prijspeil sinds 2003.

In de loop van deze maand zal bekend gemaakt worden dat de Chinese economie in het vierde kwartaal 2015 met 6,9 procent groeide, maar aan het waarheidsgehalte van dat cijfer wordt nu al getwijfeld. Belangrijkste redenen voor de twijfel is dat de officiële cijfers niet stroken met de daling van het vrachtvervoer per spoor, de daling van het steenkolenverbruik en het dalende elektriciteitsverbruik.

De dreigende „meltdown” van de tweede economie van de wereld – volgens sommige berekeningen de eerste economie van de wereld – is de belangrijkste zorg voor 2016, schrijft een nieuw rapport van de Wereldbank. Hoofdeconoom Kaushik Basu noemt de situatie in China „riskant”.

De kleine belegger

De voorspelde groei van de wereldeconomie van 2,9 procent in 2016 is volledig afhankelijk van de situatie in China en andere ontwikkelingslanden. Een val van de Chinese economie trekt grote grondstoffen producerende landen als Brazilië, Rusland en enkele Afrikaanse en Midden-Oosterse landen verder het dal in.

Zulke prognoses ontgaan ook de kleine Chinese beleggers niet. Een van hen vergeleek zichzelf donderdag met een majong-speler die door „het huis” wordt opgelicht. „Je verliest na een half uur spelen 300 euro, het spel wordt even stilgelegd om je de tijd te geven 500 euro uit de geldmachine van de bank te halen. Die verlies je opnieuw. En dat zegt de winnaar dat het spel is afgelopen.”