Legerofficieren gearresteerd

Het Guatemalteekse ministerie van justitie heeft achttien legerofficieren laten arresteren die in verband worden gebracht met een moordpartij op de Maya-Ixil-Indianen tijdens de Guatemalteekse burgeroorlog (1960-1996). De timing van de arrestaties is opmerkelijk. Volgende week wordt niet alleen de in oktober gekozen president Jimmy Morales geïnstalleerd, die banden heeft met het militair establishment, ook begint een nieuw proces tegen ex-dictator Efraín Rios Montt (89), die beschuldigd wordt van genocide op de indianen tijdens zijn bewind (1982-1983).

Onder de gearresteerden, allen hoge militairen, zijn de broer van een andere ex-dictator en een voormalig hoofd van de geheime dienst. In Guatemala speelt een allengs openlijker krachtmeting tussen de militair-economische elite en de rechterlijke macht, gesteund door de internationale commissie tegen straffeloosheid in Guatemala (CICIG). (NRC)