“Groot deel ontuchtplegers Keulen was Syrische vluchteling”

Dat melden anonieme politiebronnen aan de Duitse krant Welt am Sonntag.

Agenten patrouilleren op woensdag voor het Keulse centraal station.
Agenten patrouilleren op woensdag voor het Keulse centraal station. Foto Hermann J. Knippertz/AP

De groep mannen die op Oudejaarsavond op het plein voor de dom van Keulen vrouwen hebben aangerand en beroofd, bestaat voor een groot deel uit Syrische asielzoekers. Dat meldt de Duitse krant Welt am Sonntag op basis van anonieme politiebronnen.

Daarmee spreken de agenten beweringen tegen van de Keulse politiechef Wolfgang Albers die dinsdag verklaarde niet te weten wat de nationaliteit is van de daders. “Anders dan eerder is gemeld, zijn van verschillende personen identiteitsgegevens opgenomen”, verklaren de politiebronnen tegenover de krant. “Slechts een kleine minderheid bestond uit Noord-Afrikanen, het grootste deel bestond uit Syriërs.”

In Keulen zijn op Oudejaarsavond tientallen vrouwen aangerand terwijl zij Nieuwjaar vierden op het plein voor de dom. Groepen mannen omsingelden de vrouwen en vielen hen lastig. Ook werd er met vuurwerk gegooid. Inmiddels hebben minimaal negentig vrouwen aangifte gedaan. In Hamburg en Stuttgart zijn er berichten over vergelijkbare incidenten.

Asielzoekers

In de nacht van 1 januari zou de identiteit van ongeveer honderd personen in Keulen zijn gecontroleerd door de politie, meldt de krant. Volgens de Keulse krant Express zijn elf mensen in voorlopige hechtenis genomen en vier personen gearresteerd. Ook zouden er tien gebiedsverboden zijn opgelegd.

Volgens de politiebronnen in Welt am Sonntag beschikten de meeste gecontroleerden niet over identiteitspapieren. “Zij droegen slechts documenten bij zich die worden verstrekt wanneer iemand asiel aanvraagt.” De meeste van hen waren volgens de krant pas enkele maanden in Duitsland.

De agenten spreken ook eerdere uitspraken tegen waarin gesteld werd dat de mannen vooral uit waren op geld. “De meeste Arabische daders waren in eerste instantie uit op seksueel genot.”

“Politie vreesde doden”

Eerder vandaag berichtte het Duitse Spiegel Online over een intern politierapport waaruit blijkt dat agenten machteloos toekeken terwijl vrouwen werden aangerand en beroofd. Volgens het document vreesden de aanwezige agenten dat er doden zouden vallen.

Agenten werd belet hulpbehoevenden te helpen, getuigen werden bedreigd toen ze namen van daders noemden en straatverboden werden genegeerd. De politie werd bestookt met vuurwerk en bekogeld met flessen. Zo luiden enkele conclusies uit het rapport dat volgens Spiegel Online is opgesteld door een hoge ambtenaar binnen de politie.

Direct nadat duidelijk werd wat er zich op oudejaarsavond had afgespeeld in Keulen kwam de politie onder vuur te liggen. Die meldde op Nieuwjaarsdag dat de jaarwisseling relatief rustig was verlopen. Pas op 4 januari, de dag dat ook het rapport werd opgesteld, gaf de politie een persconferentie over de incidenten op oudejaarsavond.