Gladheid in het noorden blijft - bussen en treinen rijden wel

Het KNMI meldt dat code rood van kracht blijft voor de provincies Groningen, Drenthe en Friesland.

Jongens spelen op een bevroren weiland in Noordlaren.
Jongens spelen op een bevroren weiland in Noordlaren. Foto Siese Veenstra / ANP

Ondanks waarschuwingen voor gladheid en temperaturen onder het vriespunt rijden de bussen en treinen in Friesland, Groningen en Drenthe vooralsnog volgens de reguliere dienstregeling. Dat schrijven de vervoersbedrijven Qbuzz en Arriva op Twitter. Het KNMI meldt dat code rood tot zeker 15.00 uur van kracht blijft voor de provincies Groningen, Drenthe en Friesland.

Twitter avatar QbuzzGD Qbuzz GD In Groningen en Drenthe starten vandaag alle bussen (muv lijn 61) met de reguliere dienstregeling. Houd wel rekening met vertragingen.
Twitter avatar KNMI KNMI Code rood #weeralarm #ijzel, Drenthe, Groningen en Friesland blijft van kracht. Overijssel… https://t.co/dpPyZhecVg

De twee vervoersbedrijven wijzen erop dat reizigers rekening moeten houden met vertraging en mogelijk uitval van busritten. Zo bleek vanochtend al snel dat een van de buslijnen, van Delfzijl naar Groningen, toch niet kon rijden vanwege gladheid.

Gevaarlijk op de weg

Woensdag hadden de vervoerders met name in het noorden problemen met de situatie op de weg. Zo bleven bussen in Zuidoost-Friesland de hele dag in de remise staan. En veel bussen van Arriva reden in verband met ijzel later op de avond maar tot 18.00 uur. Dinsdagavond gebeurden er ook veel ongelukken op de Nederlandse snelwegen, met name in het noorden van het land.

Volgens de VerkeersInformatieDienst is het op sommige plaatsen nog steeds glad op de weg door ijzel, maar wel op minder grote schaal dan woensdagochtend.

Nieuwe ijzel donderdag en zware windstoten

Voor donderdag voorspelt het KNMI aanhoudende gladheid. Voor Friesland, Drenthe en Groningen geldt nog altijd code rood. In de middag wordt er regen verwacht en kan het in het noordoosten gaan ijzelen. Op sommige plaatsen kan het gaan sneeuwen. De gladheid houdt in het noordoosten naar verwachting tot ‘s avonds aan. Daarnaast komen vanavond en vannacht zware windstoten voor in het noordwestelijk kustgebied. Die kunnen volgens het KNMI snelheden bereiken van 90 tot 100 kilometer per uur.

Miljoen kilo strooizout

Sinds maandagavond is er ruim 1 miljoen kilo zout gestrooid op de wegen in de noordelijke provincies. Op een normale winterdag wordt er 1,5 miljoen kilo gestrooid in het hele land. Sinds het KNMI in 2010 begon met weeralarmen per provincie af te kondigen, is dit de tiende keer dat code rood van kracht is.