Ghana neemt gevangenen Guantánamo Bay op

Het gaat om twee mannen uit Jemen, die van de militaire gevangenis op Cuba zijn overgebracht naar Ghana.

Bewakers bij Kamp Delta op Guantánamo Bay.
Bewakers bij Kamp Delta op Guantánamo Bay. Foto Brennan Linsley / AP

Ghana neemt twee gevangenen uit Guantánamo Bay op. De Verenigde Staten hebben woensdag twee mannen uit Jemen van de militaire gevangenis op Cuba overgebracht naar Ghana. Dat meldt het Amerikaanse ministerie van Defensie.

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International is blij met het besluit:

“De overdracht van de mannen van vandaag plus de vijftien anderen die we nog deze maand verwachten, zijn een teken dat president Barack Obama werk wil maken van de belofte om Guantánamo te sluiten voor hij vertrekt.”

Obama’s belofte

President Obama heeft sinds zijn aantreden meerdere malen beloofd de gevangenis voor terreurverdachten op Guantánamo Bay te sluiten. De geplande sluiting werd vorige maand opnieuw uitgesteld: het plan van het Pentagon om Guantánamo te sluiten en een andere gevangenis voor terreurverdachten te bouwen in de VS werd afgekeurd. Het Witte Huis vond dit plan van het ministerie van Defensie te duur. De kosten worden volgens betrokken ambtenaren geraamd op zo’n 600 miljoen dollar (566 miljoen euro). Obama heeft om herziening gevraagd.

Nog 105 gevangenen

In de gevangenis in de Amerikaanse enclave op Cuba verblijven volgens cijfers van het departement nu nog 105 gevangenen. Het gaat veelal om mannen die ervan worden verdacht banden te hebben met Al-Qaeda of de Talibaan. Veel gevangenen hebben de Afghaanse nationaliteit en worden zonder vorm van proces vastgehouden. Obama stuit bij het sluiten van de gevangenis op verzet van het Congres. De Republikeinen willen niet dat vrijgelaten gevangenen voet zetten op Amerikaans grondgebied.

Het Witte Huis vraagt geregeld aan andere landen om gevangenen op te nemen. The New York Times houdt een lijst met het aantal overgeplaatste gevangenen bij. Tot nu toe hebben 56 landen, waaronder Pakistan, Groot-Brittannië, Frankrijk en Rusland, geaccepteerd om gevangenen over te nemen. Nederland heeft gevangenen uit Guantánamo Bay vooralsnog geweigerd.

Het is de Obama’s bedoeling dat alle gevangenen uiteindelijk op een nieuwe plek worden ondergebracht, maar zoals het er nu naar uitziet wordt dat lastig. Zo kunnen niet alle gevangenen zomaar terug naar het land waar ze vandaan komen omdat identiteitspapieren soms ontbreken. Daarnaast zijn veel landen dus niet bereid om gevangenen op te nemen.

Shaker Aamer vrij

Eind oktober werd bekend dat Shaker Amer, de laatste Brit in de terreurgevangenis, werd vrijgelaten. De 46-jarige Aamer zat sinds 2002 vast in de gevangenis op Cuba. Al in 2007 zeiden de VS dat hij mocht vrijkomen. Oorspronkelijk werd hij ervan verdacht banden te hebben met Osama bin Laden, het brein achter de aanslagen van 9/11, maar de afgelopen dertien jaar werd er geen aanklacht tegen hem ingediend.

Lees ook: het interview dat NRC-correspondent Titia Ketelaar had met Aamer: Wil je bellen? Eerst een vinger in de anus.