Economie

General Motors presenteert betaalbare elektrische auto

Foto AP

Wat gebeurde er in de Verenigde Staten terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Topvrouw Mary Barra van General Motor presenteerde op de Consumer Electronics Show in Las Vegas vol trots de elektrische auto Chevrolet Bolt EV. General Motors hoopt daarmee de massa te kunnen bereiken, schrijft The Financial Times.

Op alleen de accu kan de Bolt zonder tussendoor op te laden meer dan 200 mijl (322 kilometer) rijden net als de Tesla Model S. Maar die kost 69.000 dollar terwijl de Chevrolet Bolt 30.000 dollar gaat kosten. Barra brengt de auto dan ook aan de man onder het motto “long range at an affordable price.”

Het gaat niet heel lang duren voordat de auto van de lopende band rolt, belooft ze:

“This isn’t some science project. The Bolt EV will be in production this year.”

De markt voor elektrische auto’s en zelfrijdende auto’s wordt een vechtmarkt waar de traditionele auto-industrie het op moet nemen tegen nieuwkomers als Apple en Google. Barra deelt nog even een sneer uit naar haar rivalen:

“Lots of companies are talking about building electric vehicles. The Chevrolet Bolt EV actually delivers, at an affordable price.”

Biobrandstofboeren Iowa voeren felle campagne tegen presidentskandidaat Ted Cruz

Wie president van de Verenigde Staten wil worden, kan eigenlijk niet tegen subsidies voor bio-ethanol zijn. Maar de Republikeinse presidentskandidaat Ted Cruz is dat volgens The Wall Street Journal wel en daarmee haalt hij zich de woede van boeren in de staat Iowa op de hals. En dat is riskant, want Iowa drijft op de productie van biobrandstof uit vooral mais en in die staat zijn op 1 februari de eerste voorverkiezingen die bepalen kunnen zijn voor het verdere verloop van de race naar het Witte Huis.

De bio-ethanolindustrie heeft nu al miljoenen verzameld om campagne te voeren tegen Cruz die in de peilingen leidt in Iowa. Cruz wil de wet ‘Renewable Fuel Standard’ schrappen die een toenemende bijmenging van biobrandstoffen verplicht stelt. Voor de lobbygroep van bio-ethanolboeren is het een existentiële strijd, want mocht Cruz winnen zonder hun steun dan kunnen presidentskandidaten in de toekomst ook hun lobby negeren.

Nog nooit eerder won een kandidaat Iowa die tegen steun aan de bio-ethanolindustrie was, of het nu ging om een Democraat of om een Republikein. Met een intensieve mailcampagne en eindeloze spotjes op radio en TV hoopt de bio-ethanolsector dat zo te houden. Maar het is twijfelachtig of dat gaat lukken, want het conservatieve gedachtegoed van Cruz slaat goed aan in het eveneens oer-conservatieve Iowa.

TransCanada klaagt Amerikaanse regering aan voor afblazen Keystone-project

Het besluit van Barack Obama om de aanleg van de oliepijpleiding Keystone XL te verbieden is ongrondwettig, stelt TransCanada. Het Canadese bedrijf klaagt daarom de Amerikaanse regering aan, meldt persbureau Reuters. TransCanada wil de beslissing om geen vergunning te verlenen terugdraaien en eist ook 15 miljard dollar om alle investeringen die het heeft gedaan terug te krijgen.

Daartoe bewandelt het bedrijf twee juridische wegen. In Houston in Texas is een rechtszaak aangespannen om de afwijzing van de vergunning aan te vechten en te zorgen dat presidenten dat in de toekomst een vergunning niet meer kunnen blokkeren. En via de NAFTA (North American Free Trade Agreement) probeert TransCanada de 15 miljard aan investeringen terug te krijgen.

De Keystone XL-pijpleiding had ruwe olie uit Alberta en North Dakota moeten vervoeren naar raffinaderijen Illinois en uiteindelijk naar de kust aan de Golf van Mexico. Maar milieugroeperingen waren fel tegen en Obama gaf na een jarenlang slepende discussie geen toestemming, omdat hij geen betekenisvolle bijdrage zag aan de Amerikaanse economie op lange termijn.