Een lastige lus in de Andes

Foto Franck Fife/AFP
Foto Franck Fife/AFP

Een lus door de Andes, geplaveid met stof en steen. De vierde echte etappe in de Dakar Rally, de woestijnrace door Argentinië en Bolivia, was woensdag voor de motorrijders een beproeving. Het traject rondom San Salvador de Jujuy was niet al te moeilijk, maar stofwolken en hoogte bezorgden de Nederlandse motorrijder Hans Vogels hoofdpijn en misselijkheid. Hij had pillen tegen hoogteziekte geslikt, maar moest onderweg toch een paar keer overgeven. „Bij de finish heb ik een poosje aan de zuurstof gelegen. Toen ging het wel weer”, schets Vogels per e-mail. Op weg naar het bivak in Jujuy – 1.500 meter lager gelegen – raakte Vogels’ stuur ook nog eens in de knoop met die van een andere coureur. Gevolg: een valpartij die voor Vogels zonder schade afliep. Eenmaal in het bivak was de misselijkheid over. Vogels: „Ik probeer wat te slapen, wat op een matje in een grote slaapzaal nog niet mee zal vallen.”