Een gulle soulstem

De 21-jarige Izzy Bizu uit Zuid-Londen maakt moderne soul die zonnig en dansbaar is. In mei verschijnt haar debuutalbum.

Al twee jaar trekt de BBC een groot hart om de jonge sprankelende zangeres Izzy Bizu heen. Als een van de nieuwe namen in de BBC Introducing poule stond ze in 2014 al op haar negentiende op het BBC-talentenpodium op het Britse Glastonbury-festival. In september zong ze in de muziekshow van BBC-presentator Jools Holland, Later... with Jools Holland, twee liedjes. En nu staat de ‘sun-kissed’ soul van Bizu op de longlist van de gerespecteerde BBC-Sound of 2016, die deze week zijn toplijst van meest innovatieve nieuwe muzieknamen presenteert.

Maar ook op Spotify en YouTube houden ze van Izzy Bizu, met haar 2 miljoen streams voor de single White Tiger. Bizu zingt moderne soul die de deur openzet voor funky riffjes, elektronische beats en gelaagde koortjes. Catchy is White Tiger – lentelicht en dansbaar op piano en handklapjes. Eveneens zonnig en soulvol maar iets steviger is haar liedje Adam & Eve. Give Me Love is haar aanstekelijkste lied. Haar eenzaamheid zingt ze weg met een kopstem die langs de octaven roetsjt in een rijk aangeklede soulomgeving.

Een referentiekader? Denk aan zangeressen Lianne La Havas, Corinne Bailey Rae, Janelle Monae. Met haar prachtige volle bos krullen, haar immer korte shorts of tennisrokjes is ze een bekoorlijke dame. Maar er is iets in haar gulle stem wat per liedje kan veranderen. Warm en direct omhelzend. Dan is er is iets hoogs en hees, met een rafel en een noncha-slordige timing. Ze klinkt bijna als Regina Spektor in de traag opgebouwde pianoballade Mad Behaviour. En zoals Bizu met hoge, gekwelde stem en haar ogen rollend Give Me Love zong bij Later with Jools, is écht de moeite van het opzoeken waard.

Pas 21 jaar is ze, Izzy Bizu uit Zuid-Londen. De dochter van een Ethiopische moeder en een Engelse vader groeide op met de muziek van grote jazz- en soulgeesten als Ella Fitzgerald, Billie Holiday en Marvin Gaye. Er klonk thuis altijd muziek, vertelde ze in een interview. En ook dat ze al vanaf haar vierde jaar dagboekjes bijhoudt waarin ze naast haar zieleroerselen ook gedichtjes schrijft.

Op kostschool zong ze voor het eerst liedjes mee aan de piano. Op de theaterschool leerde ze de muziek kennen van extraverte zangeressen als Amy Winehouse, Erykah Badu en Jill Scott. Memorabel markeerpunt is haar deelname aan de ILUVLIVE open mic-avond in de Londense wijk Camden, waar ze het publiek bedwelmde met haar vertolking van Summertime. Ze won overduidelijk.

Sinds het uitkomen van haar EP Coolbeanz in 2013 heeft ze in het voorprogramma gezongen van de Britse hitzanger Sam Smith. Nu is er een platencontract bij Sony – Bizu’s debuutalbum A Moment of Madness komt in mei uit. Als genomineerde voor de 2016 Critics’ Choice BRIT Award verloor ze nipt van die andere rising star, zanger Jack Garratt. Dit talent staat echter ontegenzeggelijk op de kaart.