Cartoonisten – Verdedigers van de democratie

Precies een jaar na de aanslag op het kantoor van Charlie Hebdo zendt de VARA een Franse documentaire uit over twaalf politieke cartoonisten uit verschillende delen van de wereld. Cartoonisten – Verdedigers van de democratie (Caricaturistes, fantassins de la démocratie) ging al in 2014 in première tijdens het filmfestival van Cannes, dus het gaat niet over de gebeurtenissen in Parijs. Wel gaat de documentaire in op de risico’s die bij het vak komen kijken. Zo zien we de Deense cartoonist Kurt Westergaard, die sinds zijn beruchte tekening van de profeet Mohammed in de krant Jyllands-Posten wordt bedreigd. Regisseur Stéphanie Valloatto brengt cartoonisten uit West-Afrika, Rusland, Zuid-Amerika, China, de VS en Frankrijk en hun werk in beeld. De meeste aandacht gaat in de film naar de Franse tekenaar Plantu (Jean Plantureux), die al sinds 1972 voor Le Monde tekent. Hij geeft colleges over de hele wereld. We zien hem onder meer met de Palestijnse Baha Boukhari en de Israëlische Michel Kichka. Plantu: “Wij denken in beelden. Onze moedertaal is niet Arabisch, Frans of Engels. Het is het beeld.”