Economie

Dit schrijven andere media vandaag

Foto AFP

Dit zijn de belangrijkste zakelijke verhalen in andere media.

Flexibilisering schaadt technologische vooruitgang

Wie als bedrijf innovatief wil zijn, kan maar beter vast personeel aannemen in plaats van zzp’ers. Dat is de belangrijkste conclusie uit een interview dat De Volkskrant had met Anna Salomons, specialist robot en arbeidsmarkt.

Technologische vooruitgang wordt geschaad door flexibilisering. Oproepkrachten, zzp’ers en werknemers met tijdelijke contracten zijn minder betrokken bij hun werk dan mensen met een vaste aanstelling en denken daardoor minder mee over de technologische vernieuwingen binnen een bedrijf.

Salomons deed onderzoek naar de betrokkenheid van arbeidskrachten bij technologische vooruitgang en beschreef haar bevindingen in de onlangs gepubliceerde studie De robot de baas van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR).

Mensen met een flexibel arbeidscontract lopen bovendien grotere kans op ontslag en zijn daarom minder geneigd initiatieven te nemen. Ook krijgen deze werknemers minder scholing omdat veel bedrijven het niet waard vinden om in tijdelijke krachten te investeren. Paradoxaal genoeg leidt dit alles er juist toe dat bedrijven overgaan tot het inzetten van robots en andere automatisering.

Salomon schrijft ook dat wanneer werknemers als robots behandeld worden de productiviteitswinsten van de introductie van echte robots belemmerd wordt:

‘We moeten af van het idee dat mensen net als robots moeten worden: flexibel inzetbaar, zonder rechten. In het debat over automatisering klinkt vaak de drogreden door dat omdat alles verandert door technologie, we dus allemaal op flexibele contracten moeten werken, anders kunnen we niet meer mee in de moderne economie.’

Nederlanders steeds meer bezig met werk en zorg

Nederlanders zijn in de loop van de jaren steeds drukker geworden met werk en zorg. Dat blijkt uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau en de Universiteit Utrecht, meldt De Telegraaf.

Tussen 1980 en 2011 besteedden inwoners van ons land steeds meer tijd aan zowel betaalde als onbetaalde arbeid. Het percentage werkende mensen dat ook mantelzorg verricht groeide tussen 2004 en 2014 van 13 naar 19 procent. Vrouwen mantelzorgen meer dan mannen omdat dochters vaker de zorg voor hun vader of moeder op zich nemen dan zonen dat doen.

In de periode tussen 2005 en 2014 steeg het aantal moeders dat aan het werk ging met 7 procent naar 78%. Het percentage werkende moeders met een vierdaagse werkweek (28 tot 34 uur per week) ging van 10 procent naar 18 procent en het aantal voltijd werkende moeders steeg van 8 procent naar 12 procent.

De bevindingen worden donderdag gepubliceerd in het Tijdschrift voor Arbeidsvraagstukken.

Spie Nederland neemt Jansen Venneboer over

Een van de grootste technische dienstverleners van ons land, Spie Nederland, neemt Jansen Venneboer over. Dat heeft Spie Nederland woensdag bekendgemaakt, schrijft Het Financieele Dagblad.

Spie Nederland is onderdeel van het Franse beursgenoteerde Spie. De Overijsselse onderneming Jansen Venneboer is gevestigd in Wijlre. Het bedrijf heeft bijna honderd jaar ervaring met de productie, renovatie en het onderhoud van elektromechanische installaties, bruggen, waterkeringen en sluizen.

Met de overname versterkt Spie zijn positie in Nederland op het gebied van de natte infrastructuur. Jansen Venneboer was in 2014 goed voor een omzet van 17 miljoen euro en heeft 96 medewerkers in dienst.