Economie

Deze Chinese beleggers mogen geen aandelen meer verkopen

Beeld: iStock

Update 7 januari: Donderdag zijn de beurzen in China weer stilgelegd, omdat de aandeelwaarde opnieuw met 7 procent daalde. De oorzaak was waarschijnlijk de devaluatie van de Chinese munt.

Update 7 januari: Na de sluiting van de beurzen maakte de Chinese autoriteit van de financiële markten bekend dat grootaandeelhouders elke drie maanden maximaal 1 procent van de bedrijfsaandelen mogen verkopen.

De CSI 300, de beurs waarop de driehonderd belangrijkste bedrijven van China staan genoteerd, daalde maandag met 7 procent. Een van de redenen: kleinere aandeelhouders waren bang dat grootaandeelhouders vrijdag massaal hun aandelen zouden aanbieden. Want op die dag mochten de grootaandeelhouders voor het eerst sinds een half jaar weer aandelen verkopen.

Maar de opheffing van het verbod voor grootaandeelhouders - mensen die vijf procent of meer van de aandelen van een bepaald bedrijf bezitten - gaat niet meer door. Hun aandelen (totale waarde ongeveer 185 miljard dollar) mogen zij dus even niet verkopen. Wie zijn die grootaandeelhouders eigenlijk? De belangrijkste particuliere beleggers op een rij.

Wang Shi van China Vanke

De 64-jarige zakenman Wang stichtte de voorloper van China Vanke, een bedrijf in onroerend goed, in 1984. De Amerikaanse krant Wall Street Journal noemt de makelaardij inmiddels “’s werelds grootste huizenbouwer qua verkopen”. In augustus was de halfjaarlijkse winst 759 miljoen dollar. Naast die enorme omzet heeft China Vanke een “groen” imago: het is een van de duurzaamste bedrijven in China.

Van Wangs totale vermogen worden geen schattingen gemaakt, maar zijn zaak is in de CSI 300 het best genoteerde particuliere bedrijf. Verder is Wang een van de elf personen die de “7+2″ heeft gehaald: hij is op de zeven hoogste bergen ter wereld geweest, plus op de noordpool en de zuidpool.

Screenshot Youtube

He Xiangjian. Screenshot Youtube

He Xiangjian van Midea Group

Hoewel hij inmiddels geen voorzitter meer is, is He nog altijd de grootste aandeelhouder van het elektronicabedrijf Midea dat hij in 1968 heeft opgericht. Het bedrijf maakt onder meer airco’s, magnetrons, stofzuigers en ovens, waardoor het in 2014 meer dan 10 miljard yuan (toen meer dan anderhalf miljard euro) winst maakte. Midea is het op een na best genoteerde particuliere bedrijf in de CSI 300 index.

He, inmiddels 73 jaar, is nummer 7 in de Forbes’ lijst van de rijkste Chinezen met een geschat vermogen van 7,6 miljard dollar.

Gong Hongjia van Hangzhou Hikvision

Gong is met zijn bedrijf Hangzhou Hikvision de grootste aanbieder van videoproducten ter wereld. Het bedrijf is in 2001 opgericht en de camera’s en recorders brachten in 2014 0,8 miljard dollar op. Het afgelopen jaar was de aandeelwaarde met meer dan 40 procent gestegen.

De 51-jarige Gong staat 23e op Forbes’ lijst van de rijkste Chinezen, met een geschat vermogen van 4,9 miljard dollar.

…en Liu Yiqian

Deze kunstverzamelaar is geen CEO van een bedrijf in de CSI 300 index, maar het is bekend dat de regering hem ook heeft “gevraagd” om zijn aandelen niet te verkopen. Liu heeft zijn volledige vermogen verdiend met investeringen - vooral op de effectenbeurs - en staat nu op nummer 239 in Forbes’ lijst van de rijkste Chinezen. De 52-jarige man was taxichauffeur voor China een open economie werd.

Liu heeft twee privémusea en is een wereldberoemde kunstverzamelaar. Hij heeft een geschat vermogen van 1,34 miljard dollar.