‘De kans op olympisch goud krijg ik wellicht maar één keer’

Voor Tom Dumoulin staat 2016 in het teken van de Olympische Spelen. De Tour de France laat hij daarom links liggen.

Tom Dumoulin tijdens de ploegpresentatie van donderdagmiddag.
Tom Dumoulin tijdens de ploegpresentatie van donderdagmiddag. Foto Odd Andersen / AFP

Op de vraag naar zijn doelen voor dit jaar antwoordde Tom Dumoulin dat hij er maar twee had: de Giro d’Italia en de Olympische Spelen in Rio. Of eigenlijk zelfs maar één: die tijdrit in Rio. Want ook aan de Giro d’Italia begint hij in principe niet met de opzet om een hoge eindklassering te halen, maar om een aantal tijdritten te winnen. De eerste bijvoorbeeld, zodat hij de tweede dag in de roze trui kan rijden.

Bij de presentatie van zijn Giant-Alpecinploeg, donderdag op de Italiaanse ambassade in Berlijn, moest hij keer op keer antwoorden op vragen of hij écht niet wilde meedoen aan de Tour de France. “Waarschijnlijk niet, het hangt ervan af hoe ik uit de Giro kom”, was het antwoord. Zijn succes vorig jaar in de Spaanse Vuelta, waarin hij tot vlak voor het einde in de rode trui reed, heeft hem niet van gedachten doen veranderen. Rio staat voorop.

Tegen NRC zei hij:

“Als het een volledig vlak parcours was geweest, was het een ander verhaal geworden. Maar omdat ik toch bewezen heb in die hele lastige tijdritten juist heel goed tot mijn recht te komen, wil ik daarvoor gaan. Er is misschien maar één keer in mijn carrière zo’n kans, een tijdrit op de Spelen die zo lastig is.”

Nog één jaar tijdrijder

Bovendien droomt hij al van jongs af aan van de Olympische Spelen. “Ik kom niet uit een wielerfamilie. Bij ons was sport in het algemeen speciaal, niet per se wielrennen. Als je dan naar het grootste sportevenement kijkt, dan zijn dat de Olympische Spelen. Als kind was ik daar al gefascineerd door.”

Daarom, zegt Dumoulin, “wil ik mijn ontwikkeling als klassementsrenner nog een jaar uitstellen.” Zodoende is volgens Dumoulin binnen de ploeg afgesproken om de Giro d’Italia te beginnen zoals de Tour de France en de Vuelta vorig jaar.

“Het hoofddoel zijn één of twee etappe-overwinningen. Natuurlijk kan het plan na een week worden omgegooid. Maar mijn doel blijft ook in de Giro de tijdritten.”

Hij denkt nu dat de beste voorbereiding op Rio is om na de Tour een aantal hoogtestages te doen, veel te trainen. Dat heeft hij vorig jaar in de aanloop naar de Vuelta ook gedaan, nadat hij eerder in de Tour had moeten opgeven na een zware valpartij in de derde etappe. “Ik reageer daar goed op”, zegt hij.

Geen hulp van Laurens ten Dam

Eind vorig jaar werd bekend dat ook Laurens ten Dam voor Giant-Alpecin gaat rijden. Hij moet Dumoulin helpen in de bergen, was de gedachte. Dat blijkt dit jaar nog onwaarschijnlijk: Ten Dam prefereert de Ronde van Californië, de enige ronde die de ploeg in de VS rijdt, boven de Giro d’Italia. Dumoulin:

“Hij rijdt inderdaad de grote rondes niet met mij. Maar hij is gehaald om de ploeg te ondersteunen, niet voor mij. In het voorjaar rijden we Parijs-Nice en de Ronde van Catalonië samen. Daar kan hij sowieso van grote waarde zijn.”

En Ten Dam zelf? “Ik vind het persoonlijk wel jammer dat ik de Tour niet met hem rijd”, zegt hij. “Maar ik begrijp Tom wel. Mijn hoofddoel is mijn ploeg te ondersteunen in de bergen. Andere renners hebben daar minder ervaring mee. Ik ken de bergen, ik rij al tien jaar de Tour. Bijna geen een berg heeft geheimen voor me. En ik heb ook inzicht gekregen in de tactiek van andere ploegen.” Nu zal waarschijnlijk de Franse renner Warren Barguil als kopman van Giant-Alpecin aan de Tour beginnen.