Balletjes absorberen straling

Foto D. Bychanok/ Research Institute for Nuclear Problems BSU, Belarus

Wie zijn auto bekleedt met een geordende laag van deze 1 tot 2 millimeter grote, holle koolstofballetjes is onzichtbaar voor één van de drie typen snelheidsradar die de politie gebruikt. Wit-Russische en Franse natuurkundigen maakten de balletjes. Ze absorberen heel goed magnetronstraling van 26 tot 37 Gigaherz (GHz). Zonder weerkaatsing ben je onzichtbaar voor de snelheidsradar. Dan heb je een stealth-auto. Naast de snelheidsradar die werkt op een frequentie van 30 GHz gebruikt de politie ook radars van 13 en 24 GHz. De optimale absorptiefrequentie verandert met de bolletjesgrootte en de schildikte, staat in een dinsdag verschenen stuk in Applied Physics Letters. De onderzoekers schrijven niet waar ze de holle koolstofbolletjes voor willen gebruiken. In ieder geval is het een lichtgewicht coating. Het idee komt van nachtvlinderogen. Dat zijn facetogen – met regelmatig geordende ‘oogbolletjes’ die erg weinig licht reflecteren. (NRC)