Chinese beurs stilgelegd na flinke koersdalingen - AEX opent in rood

In China zijn de beurzen vlak na opening met meer dan 7 procent gedaald, waarna de handel is stopgezet. De Amsterdamse beurs stond rond 10 uur 3 procent in de min.

Een Chinese draak in de Rotterdamse Waalhaven.
Een Chinese draak in de Rotterdamse Waalhaven. Foto Marco de Swart / ANP

In China zijn de beurzen vlak na opening met meer dan 7 procent gedaald. De neergang leidde tot een automatische stopzetting van de aandelenhandel. De beurzen in Shanghai en Shenzhen blijven de rest van de dag gesloten.

Devaluatie Chinese yuan

De handel in China reageerde op een devaluatie van de Chinese munt. De Chinese centrale bank verlaagde de koers van de yuan ten opzichte van de Amerikaanse dollar met 0,5 procent. Daarmee kwam de munt op het laagste niveau sinds maart 2011. Beleggers raakten in paniek, schrijft persbureau AP, en begonnen zo veel mogelijk te verkopen.

Toen de aandelenkoersen vervolgens flink daalden, trad een nieuw geïntroduceerd mechanisme in werking: sinds 1 januari heeft de Chinese overheid zogeheten ‘aardschakelaars’ ingesteld die ervoor moeten zorgen dat grote paniek gedempt wordt en voorkomt dat prijzen te zeer fluctueren. Beijing wil dat de koers van de yuan minder afhankelijk wordt van de dollar.

Europese beurzen reageren negatief

De Amsterdamse beurs is donderdag geopend in het rood. Ook in de rest van Europa is het sentiment zeer negatief. De stemming staat onder druk vanwege eerdere verliezen op Wall Street en de vroegtijdige sluiting van de twee Chinese beurzen. Ook een verdere daling van de olieprijs weegt zwaar.

In Nederland stond hoofdindex AEX kort na de openingsbel 2,4 procent in het rood (op 418,29 punten). De MidKap zakte 2,4 procent tot 662,39 punten. In Londen verloor de hoofdgraadmeter 2,2 procent, terwijl Frankfurt en Parijs respectievelijk 0,9 procent en 2,8 procent kwijtspeelden.

De olieprijzen daalden flink. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 4,7 procent tot 32,40 dollar. Brent verloor 4,6 procent tot 32,68 dollar per vat. Dat zijn de laagste niveaus sinds 2003.

Beurs maandag ook al op slot

Afgelopen maandag, de eerste handelsdag van het nieuwe jaar, werd de aandelenhandel in China ook al vroegtijdig beëindigd. De koersval kwam toen onder meer door tegenvallende berichten over de Chinese economie en de zwakkere wisselkoers van de Chinese munt yuan. Daarnaast anticipeerden beleggers op het einde van het tijdelijke verbod op de verkoop van aandelen door grootaandeelhouders van bedrijven.

Correspondent in China Oscar Garschagen schreef in NRC:

“Toen vorig jaar zomer de Shanghai-index 45 procent van zijn waarde verloor, werden de vijftig bestuurders van de belangrijkste staatsbedrijven en aandelenhuizen – het zogeheten ‘nationale team’ – op het matje geroepen. Zij kregen te horen dat zij gedurende zes maanden wel aandelen mochten kopen, maar niet mochten verkopen. Zij werden geacht “vrijwillig” aan dit “verzoek” mee te werken.”

De handel in China stopt als de belangrijkste index 7 procent daalt. Als de CSI 300 5 procent verliest, wordt er een pauze ingelast: de handel staakt dan een kwartier. De CSI 300 bestaat uit de driehonderd belangrijkste bedrijven die zijn genoteerd aan de beurzen in Shanghai en Shenzhen.

Lees ook het artikel van NRC-correspondent Oscar Garschagen: China beperkt handel op beurs uit vrees voor crisis.

Afgelopen woensdag leek het er nog op dat de onrust was gesust door de ingrepen van de Chinese overheid. De Chinese aandelenbeurzen boekten toen terreinwinst, terwijl de overige Aziatische markten terrein verloren. Beijing nam opnieuw maatregelen om de eigen munt in te dammen en leek erin te slagen de beurzen in rustiger vaarwater te brengen.