Bedrijf failliet van vrouw achter #pgbalarm

Het Zorghuis Deurne is failliet verklaard. Directeur Kitty Beelen is bekend door acties tegen de Sociale Verzekeringsbank.

Kitty Beelen plaatste in maart 2015 deze tweet. Later bleek dat de SVB haar onder druk had gezet om dit te twitteren.
Kitty Beelen plaatste in maart 2015 deze tweet. Later bleek dat de SVB haar onder druk had gezet om dit te twitteren.

Bij het Zorghuis Deurne, dat vorig jaar landelijke bekendheid kreeg tijdens de rel rond de uitbetaling van persoonsgebonden budgetten (pgb’s), is wanbeheer geconstateerd. Hierdoor komt de zorg aan veertig zwaar demente ouderen en andere hulpbehoevende patiënten in gevaar.

Zorghuisdirectrice Kitty Beelen werd vorig jaar het gezicht van het pgb-alarm. Deze campagne via sociale media stelde de automatiseringsproblemen bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB) aan de kaak. Beelen vertelde op radio en tv over haar strijd met deze uitkeringsinstantie. Ook onthulde zij dat de SVB haar zwaar onder druk had gezet. Alleen als zij positief zou berichten over de uitbetaling, zou zij geld krijgen.

Beelen had zelf haar zaken echter slecht op orde. Eind december werd een bedrijf van Zorghuis Deurne failliet verklaard. Volgens curator Geurt Biesebeek, die woensdagmiddag tijdens een emotionele bijeenkomst de familieleden van patiënten informeerde, is een gat van ruim 2 miljoen euro ontstaan door mismanagement.

Door de tekorten gaan waarschijnlijk ook de andere bedrijven in het Brabantse zorgconglomeraat, zoals een nog te openen zorghuis in Aarle-Rixtel, failliet. Beelen blijkt de afgelopen tweeënhalf jaar onder meer grote huurachterstanden en belastingschulden te hebben opgebouwd.

Volgens Biesebeek laat de administratie zien dat er veel te veel kosten zijn gemaakt. „Er is al sinds augustus 2014, dus vóór alle ophef over de pgb’s, geen loonbelasting betaald in de bv die nu failliet is verklaard. Er zijn geen jaarstukken gedeponeerd. Er is 2,1 miljoen euro binnengekomen en bijna het dubbele uitgegeven. Het zijn harde woorden, maar er is gewoon sprake van wanbeleid.”

De uitbaters van het Zorghuis Deurne, dat onder meer dementerende ouderen en ALS-patiënten „24-uurs zorg met persoonlijke aandacht” beloofde, zijn volgens Biesebeek eind vorig jaar in privé failliet verklaard. Hij noemt het „verbazend en zorgwekkend” dat „niemand van overheidswege meekijkt bij dit soort private zorginitiatieven”. „Het gaat om zeer kwetsbare groepen, en om heel veel geld.” De curator en het zorgkantoor zoeken nu naar oplossingen, zoals een gedeeltelijke doorstart of het onderbrengen van de patiënten bij andere zorginstellingen.

Volgens de zoon van een van de getroffen bewoners laat het faillissement zien dat er „cowboys” rondlopen in de kleinschalige zorg, die wordt betaald uit pgb’s. „Het is gewoon een grote farce, die marktwerking”, zegt hij.

Kitty Beelen zegt dat zij „in de paniekstand” staat. „Het is heel jammer dat alles naar ons toe geschoven wordt. We wilden deze zomer uitbreiden, en zouden een hotel ombouwen naar een zorginstelling. Maar we kregen problemen met de brandweer en de eigenaar van het pand. Wij konden daar niets aan doen, maar moesten wel alle kosten dragen. Dat ging eind vorig jaar niet langer.”