In beeld

Apollo heeft geen geld voor basketballers en cheerleaders, toch staan ze er

Het Nederlandse basketbal verkeert al jaren in verval. Apollo heeft geen geld voor spelers en cheerleaders, maar toch staan ze er.
Opzwepende muziek, discolichten en cheerleaders met paarse pompons. Een avond basketbal in de Apollohal begint niet met sport, maar met entertainment.
Robin Utrecht
Bij thuiswedstrijden van Apollo zitten zo'n 300 mensen op de tribunes.
Robin Utrecht
De sfeer van een avond basketbal in de Apollohal doet eredivisiewaardig aan, ondanks het gebrek aan geld. Met de kleinste begroting van de acht clubs in de eredivisie – Apollo heeft een begroting van iets meer dan een ton – probeert de club zich te handhaven.
Robin Utrecht
Apollo, dat de voorlaatste plaats bezet, begint na een korte winterstop aan de tweede seizoenshelft.
Robin Utrecht
Alles om de sfeer te verhogen in de Apollohal: de catering staat achter de court.
Robin Utrecht
Het Nederlandse eredivisiebasketbal verkeert al jaren in verval. Tien jaar geleden telde de competitie nog twaalf teams. De acht teams die nu in de eredivisie spelen, zijn de ondergrens, zegt Marcel Verburg, voorzitter van de Federatie van Eredivisie Basketballclubs (FEB).
Robin Utrecht
Het merendeel van de huidige selectie krijgt niet meer dan een onkostenvergoeding. Een enkeling krijgt een salaris „waar niet van te leven valt”. Hetzelfde geldt voor de staf.
Robin Utrecht
Geld voor cheerleaders heeft Apollo niet. Toch staan ze er. In ruil voor het entertainment rondom wedstrijden zorgt Apollo voor betaalde optredens en wordt via een sponsor oefenruimte en begeleiding voor hen geregeld.
Robin Utrecht
Geen salaris, maar wel acht keer in de week trainen en een wedstrijd spelen; waar leven de Apollo-spelers van? Een volwaardig salaris kan Apollo spelers niet bieden. De club probeert, net als bij de cheerleaders, de vergoeding op een andere manier te regelen.
Robin Utrecht
De manier waarop Apollo de spelers vergoedt (in natura), drukt niet op de financiële huishouding.
Robin Utrecht
De nieuwe zender Ziggo Sport besteedt elke donderdag live aandacht aan een duel in de Dutch Basketball League. De clubs verdienen er geen geld mee. Maar Marcel Verburg, voorzitter van de FEB, ziet het als „een kans om de sport in Nederland groter te maken.”
Robin Utrecht