‘Agenten Keulen vreesden met oudejaarsgeweld voor doden’

Waarom greep de politie niet in toen vrouwen in Keulen werden bedreigd? Volgens een intern rapport kon de politie de mannenmassa niet aan.

De politie had de situatie op het plein voor het station in Keulen tijdens Oud en Nieuw niet onder controle. Dat schrijft Spiegel Online op basis van een intern politierapport. Volgens het document vreesden de aanwezige agenten dat er doden zouden vallen.

Agenten werd belet slachtoffers te helpen, getuigen werden bedreigd toen ze namen van daders noemden en straatverboden werden genegeerd. Allemaal conclusies uit het rapport dat volgens Spiegel Online is opgesteld door een hoge ambtenaar binnen de politie. Hij schrijft: „Dit heb ik in 29 dienstjaren nog nooit meegemaakt. De situatie was chaotisch en beschamend.”

Identificatie van de daders was op de avond zelf onmogelijk, gaat het rapport verder. „Het waren er teveel op hetzelfde moment”. Enkele mensen op het plein zouden voor de ogen van de politie hun verblijfsvergunning hebben verscheurd, al kon Spiegel Online naar eigen zeggen niet opmaken uit het rapport wat voor documenten het waren en of de documenten authentiek waren. Ook is niet duidelijk of deze mensen tot de daders behoorden of onderdeel waren van een andere groep.

Direct nadat duidelijk werd wat er zich op Oudejaarsavond had afgespeeld in Keulen kwam de politie onder vuur te liggen. Die meldde aanvankelijk, op Nieuwjaarsdag, dat de jaarwisseling juist relatief rustig was verlopen. Pas op 4 januari, de dag dat ook het rapport is gedateerd, gaf de politie een persconferentie over de massale misdaad.

Het rapport bevat ook de constatering dat de mensenmassa bij het station niet onder de indruk was van de aanwezige agenten. Vrouwen moesten zich een weg banen tussen een grote zwaar beschonken mannenmenigte. Tijdens de avond werden vrouwen omsingeld door groepen van honderden veelal jonge mannen. Vervolgens werden zij seksueel bejegend en beroofd. Inmiddels zijn er meer dan honderd aangiftes gedaan, en zestien verdachten geïdentificeerd.