Aboutaleb wilde deze agenten wel

De populaire politieserie krijgt een Rotterdamse versie. De stad en de politie werken mee, maar betalen niets.

Stan (Cees Geel)
Stan (Cees Geel)

De Maasboulevard in Vlaardingen bij restaurant China Garden is afgezet voor verkeer. Opnames voor Flikken Rotterdam. Op de kade staat een limoenkleurige koeltas met nepbloed. De acteurs doen hun kogelwerend vest om. Een geel plakkaat informeert de voorbijgangers: „Wij waarschuwen dat de uitgebeelde situaties als schokkend ervaren kunnen worden.”

Vrijdag begint op NPO 1 de nieuwe politieserie Flikken Rotterdam – een spin-off van Flikken Maastricht. In twee promovideo’s prijst burgemeester Aboutaleb de serie aan. Dat is niet voor niets. Wanneer een serie een stad mooi in beeld brengt, is dat goeie reclame. Voor dit soort reclame willen gemeentes of provincies graag betalen, zou je denken. Hoe zit het met Rotterdam?

Producent Rolf Koot (All Stars, Lek, De enclave) helpt ons uit de droom: „Die tijd is voorbij. Rotterdam betaalt niet mee aan de serie. Maastricht trouwens ook niet.” Wat niet wil zeggen dat de serie geen ruimhartige steun in natura krijgt. Koot: „We begonnen bovenin de boom: we zijn naar burgemeester Aboutaleb gestapt. Ja, en als je zijn zegen hebt, is er veel mogelijk.”

Rotterdam heeft een film commissioner, Saskia Kagchel, wier werk het is om films, tv-series en commercials naar de stad te halen. Geld kan ze niet geven, legt ze uit, maar wel snelle hulp, zoals het afzetten van straten, contact leggen met gemeentediensten. „Als stad varen we hier wel bij. Zo’n serie heeft een aanzuigende werking. En het is goed voor de werkgelegenheid.”

De opnamecrew is sinds eind september in de stad en loopt er nog rond tot eind deze maand. Volgens Koot gaat het om zestig draaidagen. Tweederde van de opnames wordt in Rotterdam geschoten, eenderde (de kantoorscènes) worden in een studio in Amsterdam gedraaid. Dat geldt ook voor Flikken Maastricht. Koot: „We hebben uitgelegd dat de gebruikelijke procedure met vergunningen en zo te traag voor ons is. Dus die is vervangen door een wekelijks overleg met gemeentelijke diensten – bij de eerste zaten wel vierentwintig vertegenwoordigers – waarop we meteen krijgen te horen wat wel - en niet mogelijk is.”

Koot is nog verbaasd over het afzetten van de Willemsbrug, een belangrijke verkeersader, voor een spectaculaire aanhouding. „Dat was in drie dagen geregeld!” Politiecoördinator Cor van Lien: „Heel pragmatisch, hè. We doen het gewoon.”

Productiebedrijf Warner Bros heeft een overeenkomst met de Nationale Politie voor ondersteuning. Maar die is aan regels gebonden. Uniformen, wapens en auto’s moet de producent huren van particuliere bedrijven. Agenten moeten figureren in hun vrije tijd. Koot: „Agenten die in hun eigen uniform op de set komen, moeten dat uittrekken om een huuruniform aan te trekken.” De politie levert wel vier adviseurs en regelneven. Die regelen bijvoorbeeld materiaal dat niet elders te huur is. Koot vertelt enthousiast over de Lenco Bear, een indrukwekkende pantserwagen voor „werkzaamheden in het hoogste geweldsspectrum”. Die mocht hij lenen van de politie, inclusief arrestatieteam. Want, zo legt coördinator Cor van Lien uit: ook de „kwaliteitsgroepen” die worden ingezet, zoals Forensische Opsporing en de Parate Eenheid, werken mee in de baas zijn tijd.

Vorig jaar tekende het AD protest op van Rotterdamse politiemensen die ageerden tegen steun aan de serie. Dat geld kon beter gestopt worden in versterking van het korps. Maar de politie betaalt dus niet direct mee aan de serie. Volgens Van Lient zijn die critici ook niet representatief: „Iedereen is enthousiast. Ze zijn trots op hun werk en willen laten zien wat ze kunnen.”

Van Lien is vaak op de set te vinden. Vlak voor het gesprek moest hij bijvoorbeeld het „in de klem leggen” van acteur Cees Geel professioneel begeleiden. Soms moet hij de scheiding van fictie en werkelijkheid bewaken: „Toen we laatst aan de Nieuwe Binnenweg filmden, vond er in de straat ernaast een overval plaats. Zal je net zien. Kwamen er allemaal politieauto’s met toeters en bellen langs. Dan wil ik er toch even bij zijn om de acteurs erbuiten te houden.”

Flikken Rotterdam: vanaf vrijdag, NPO 1, 20.30-21.25