Opinie

16 kunsttalenten om in de gaten te houden in 2016

We kijken vooruit in dit eerste Cultureel Supplement van het jaar: in het midden een uitneembare culturele halfjaarkalender, met maandoverzichten en verwachte highlights, zoals exposities rond de meer dan 500 jaar oude Jeroen Bosch of een optreden van de 27 jaar jonge popzangeres Rihanna.

En daaromheen besteden we aandacht aan de 16 jonge kunstenaars van wie wij als cultuurredactie veel verwachten dit jaar. We hebben uit verschillende kunstdisciplines, van animatiefilmers tot schrijvers en acteurs gezocht naar talenten die ons opvielen.

Overigens is het aantal, 16, geïnspireerd op dit nieuwe jaar, 2016, en de nummering van de jongeren in deze special is nadrukkelijk geen ranglijst. Het zijn de 16 beloften van wie wij zeggen: hou ze in de gaten.

Wij gaan dat in ieder geval doen dit jaar. Ze keren ongetwijfeld terug in onze dagelijkse cultuurbijlagen. Zoals we ook verslag zullen doen van veel van wat in onze culturele halfjaarkalender staat. En meer natuurlijk. Want de kalender is nog een selectie van het moois dat te gebeuren staat en we gaan ook zelf hard op zoek naar cultureel nieuws van belang.

We willen u graag op de hoogte houden van culturele zaken die de moeite waard zijn. Dat is onze ambitie.

Ambitie en plezier in de kunst zijn ook de sleutelwoorden in veel van de interviews en portretjes van de 16 talenten in dit nummer. „Ik neem mijn vak heel serieus”, zegt acteur Mingus Dagelet (24, talent nummer 4) bijvoorbeeld. Fotografe Robin de Puy (29, talent nummer 6) hervond haar plezier in het fotograferen tijdens een motorreis door de VS waarover ze vertelt. En operazangeres Deirdre Angenent (31, talent nummer 8) was al lerares Nederlands maar wilde toch per se zingen.

We wensen hun en u een mooi cultureel jaar toe.

Illustraties Marike Knaapen

Beeld Barrie Hullegie, Robin de Puy, Maurice Lammerts van Bueren, ANP KIPPA/ Alexander Schippers, ED/CS, Tim Knol, Jasper Grijpink, Roy Tee/ Hollandse Hoogte