Zo klimt 14-jarig talent naar de top - ‘beste klimmer ter wereld’

De 14-jarige shima Shiraishi uit New York.
De 14-jarige shima Shiraishi uit New York. Screenshot uit 'The Climber's Life' / The New Yorker

Ashima Shiraishi bekijkt de rotspartij alsof het een ingewikkelde puzzel is: zodra ze de oplossing ziet, gaat ze klimmen. Zonder handschoentjes of andere hulpmiddelen plaatst ze zorgvuldig haar voeten en armen om de beurt in een groef van de stenen muur. In de longread The Wall Dancer van The New Yorker wordt Shiraishi omschreven als “mogelijk de beste rotsklimmer die er is”.

Die titel kreeg ze eerder ook van onder meer VICE en The New York Times. En dit 14-jarige meisje werd in 2015 door het tijdschrift Time uitgeroepen tot een van Amerika’s meest invloedrijke tieners.

‘DNA van een aapje’

Volgens haar ouders, twee Japanse immigranten, was Shiraishi vlak na de geboorte al extreem beweeglijk. Haar handen, armen en benen bewogen continu, zegt haar moeder in dit artikel.

“Ik dacht dat ze het DNA had van een aapje.”

De longread vertelt het verhaal van de fragiele Shiraishi, die wordt gecoacht door haar vader. Tussendoor worden allerlei interessante regels en details die gelden in de klimwereld beschreven. Wie hebben er talent? Met welke techniek ben je het snelst boven? En hoe belangrijk zijn kracht en lef? Hoeveel risico moet je durven nemen om de top te bereiken? Lees het verhaal van dit talent (leestijd: 25 minuten, auteur Nick Paumgarten) en ontdek hoe het Shiraishi lukt om zich met haar smalle vingers vast te zetten in kieren waar anderen niet bij kunnen.