Dit zeggen vrouwen uit Keulen zélf over de aanrandingen

Dinsdagavond was er een betoging tegen het geweld in Keulen met Oud en Nieuw. „We willen de straat terugveroveren.”

Protesterende vrouwen verzamelen zich dinsdag op het plein voor de Dom in Keulen. foto oliver berg/epa
Protesterende vrouwen verzamelen zich dinsdag op het plein voor de Dom in Keulen. foto oliver berg/epa

Meike Wellens en Frederike Will maken het als jonge vrouwen vaker mee in Keulen. „Eigenlijk elke keer bij het uitgaan”, zegt Wellens. „Je wordt onheus bejegend. Aangesproken alsof je een object bent.” En ja, ze voelt zich vaak onveilig. Na de gebeurtenissen met Oud en Nieuw waarin groepen mannen vrouwen beroofden en betasten, weet ze het zeker: „Ik ga niet meer zonder pepperspray op pad.”

Dat het waarschijnlijk om buitenlandse daders ging, speelt voor de twee geen rol. Will: „Het is jammer dat bepaalde groepen gebruik maken van de onzekerheid en onrust om xenofobie aan te wakkeren.”

Lees ook het opiniestuk: Pas nu blijkt hoe erg het was

Op deze dinsdagavond zijn de vrouwen naar het plein voor de Dom gekomen om net als een kleine duizend anderen hun stem te verheffen tegen het geweld van een paar dagen geleden. „En de straat weer terug te veroveren”, zoals Wellens het noemt.

De twee hebben niets met de organisaties, voornamelijk uit de linkse hoek, die het initiatief hebben genomen. Een lange rij spreeksters op het podium hekelt de gebeurtenissen van de nieuwjaarsnacht en noemt geweld tegen vrouwen „iets van alle tijden en alle plekken”. Een deel van de vrouwen die het woord voeren, heeft het over „internationale solidariteit”, over „verzet tegen de bourgeoisie” en over „het grootkapitaal dat met seks zijn producten verkoopt”. Vooral bij diegenen die niet achter vaandels van politieke partijen en vrouwenorganisaties staan, groeit de ergernis over het afdwalen van de sprekers.

De Keulse Magdalena („Alleen een voornaam. Je kunt nooit weten”) wordt ook boos omdat velen niet willen benoemen dat het buitenlandse mannen waren die de vrouwen aanvielen. „Dat moet gezegd kunnen worden zonder het meteen op de vluchtelingendiscussie te betrekken.” Op een kartonnetje in haar hand staat „Danke Frau Reker. Armes Köln”. Burgemeester Henriëtte Reker heeft haar woede gewekt met haar uitspraak dat vrouwen zich de komende carnaval (volgende maand) misschien iets minder uitdagend moeten kleden.

Lees ook het opiniestuk: Kom op mensen, dit laten we toch niet toe! #Keulen

Pegida en extreemrechts zijn niet groepsgewijs aanwezig bij de demonstratie. Een deel van de politie gaat even na zevenen naar de deuren van de Dom waar een opstootje dreigt. „Nee tegen een vrouwenverachtende, parallelle gemeenschap”, luidt de slogan op een protestbord. Ook bondskanselier Merkel moet het bij een handvol tegendemonstranten ontgelden. Een jongeman roept: „Jullie zijn alleen maar hier om te provoceren! Stelletje fascisten!” Zijn doelwitten blijven rustig en zeggen dat hij zelf een fascist is, als hij de meningsuiting van anderen wil beletten. Namens „een groep van oerinwoners” delen ze folders uit vol vragen: Wie zijn al die vluchtelingen? Wat kost hun opvang wel niet? Waarom mogen de feiten niet benoemd worden? De man die de uitdelers net nog voor „fascisten” heeft uitgemaakt, vraagt nu heel rustig ook een folder. „Om kennis te nemen van jullie standpunten.”