VN gaat verdere maatregelen nemen tegen Noord-Korea

De VN-Veiligheidsraad neemt “aanvullende, zwaarwegende maatregelen” na de vermeende proef met een waterstofbom.

Secretaris-generaal Ban Ki-moon tijdens zijn toespraak van woensdag.
Secretaris-generaal Ban Ki-moon tijdens zijn toespraak van woensdag. Foto Seth Wenig / AP

De Verenigde Naties gaan Noord-Korea nieuwe sancties opleggen vanwege de vermeende proef met een waterstofbom. De VN-Veiligheidsraad noemt de test in een verklaring een “zware schending” van de internationale regels en werkt daarom aan een lijst met “aanvullende, zwaarwegende maatregelen”, zo schrijft persbureau AP.

Voorafgaand aan de vergadering van de Veiligheidsraad noemde secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties de proeven al “zeer verontrustend”. De ondergrondse test vormt volgens hem een bedreiging voor de veiligheid in de gehele regio, zo zei Ban volgens Reuters tijdens een persconferentie.

De VN-voorman wees erop dat de proef niet alleen in strijd is met de regels van de VN, maar ook ingaan tegen de internationale regels voor nucleaire testen. De VN eist daarom dat Noord-Korea de testen staakt:

“Ik eis dat Noord-Korea stopt met alle volgende nucleaire activiteiten en zich houdt aan zijn verplichtingen op het gebied van het uitbannen van nucleaire wapens.”

‘De zwarte lijst wordt uitgebreid’

Over wat voor soort sancties het gaat, moet nog worden bepaald. Volgens bronnen van Reuters zouden verscheidene leden van de Veiligheidsraad de zwarte lijst willen uitbreiden. Nu staan op de zwarte lijst al twintig instellingen en twaalf personen. Ook heerst er een verbod op de export van luxeartikelen en nucleaire technologie naar het land.

Of de proef met de waterstofbom daadwerkelijk heeft plaatsgevonden, moeten onderzoekers van buitenaf nog bevestigen. Een eerste test van Amerikaanse experts lijkt de Noord-Koreaanse bewering tegen te spreken, zo meldde het Witte Huis woensdagavond.

Een aardbeving van schaal 5.1

Dat Noord-Korea iets tot ontploffing heeft gebracht, sluiten de experts niet uit. Eerder op de dag maakte de United States Geological Survey al melding van een aardbeving met een kracht van 5.1 in de buurt van Sungjibaegam. Volgens buurland Zuid-Korea ligt dat op zo’n vijftig kilometer van de locatie van eerdere Noord-Koreaanse kernproeven.