Toename museumbezoek met Museumkaart

Het museumbezoek met Museumkaart steeg van 7,4 naar 8,3 miljoen bezoeken.

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Jet Bussemaker (r), loopt samen met Axel Ruger (m), directeur van het van Gogh Museum in april 2015 door een doolhof van zonnebloemen ter ere van de opening van de nieuwe toegang van het museum.
Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Jet Bussemaker (r), loopt samen met Axel Ruger (m), directeur van het van Gogh Museum in april 2015 door een doolhof van zonnebloemen ter ere van de opening van de nieuwe toegang van het museum. ANP REMKO DE WAAL

In 2015 is het museumbezoek met de Museumkaart van 7,4 naar 8,3 miljoen bezoeken toegenomen, het aantal kaarthouders nam met 100.000 toe naar 1,2 miljoen. Dat is een zelfde stijging als in andere jaren sinds 2013.

De toename van het aantal Museumkaarten en -bezoeken hangt volgens de Museumvereniging samen met (her)openingen van musea, bijzondere tentoonstellingen en de uitbreiding van het aantal musea dat de kaart accepteert.

Gemiddeld gebruiken kaarthouders hun Museumkaart 6,8 keer per jaar. De Museumkaart kost 59,90 euro en is vanaf de aankoopdatum een jaar geldig. Voor jongeren tot en met 18 jaar kost de kaart 32,45 euro.

Afdrachten

Of de toename gevolgen heeft voor de afdrachten aan musea kan de Museumvereniging nog niet zeggen. “Tot dusverre hebben we altijd kunnen waarmaken dat we 60 procent van de toegangsprijs uitkeren en dat zal nu ook wel lukken”, zegt directeur Siebe Weide, die aangeeft dat de boeken pas in februari worden gesloten.

Overigens zijn de toegangsprijzen bij veel musea in de afgelopen jaren gestegen, waardoor de musea toch al een hoger bedrag uitgekeerd krijgen.