Rutte: gooi na Keulen geen olie op het vuur

“Wat in Keulen gebeurde is volkomen onacceptabel. Walgelijk en te bizar voor woorden.”

Premier Mark Rutte.
Premier Mark Rutte. Foto ANP / Martijn Beekman

De grootschalige aanrandingen in Duitsland van oudjaarsnacht zijn “walgelijk en te bizar voor woorden”. Dat heeft premier Rutte geantwoord op vragen van journalisten. “Ik hoop dat de Duitse autoriteiten erin slagen de daders zo snel mogelijk te identificeren en op te pakken. Dit moet afgestraft worden.”

Eerder woensdag had PVV-leider Wilders een open brief gestuurd waarin hij de premier verwijt niet van zich te laten horen. “Hallo, meneer de minister-president? Bent u er nog?”, schreef hij. “Er heerst angst in Duitsland, maar ook in Nederland. Merkt u het niet?” Rutte reageert daarop:

“Natuurlijk moeten we in Nederland alert blijven. Dat zijn we ook. Wat niet helpt is stigmatiseren en olie op het vuur gooien. Daar ga ik dus niet aan meedoen.”

Vice-premier en minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher reageerde eerder op de dag ook al op de aanrandingen. Hij noemde zaak eveneens “walgelijk”, en zei te hopen dat de daders vervolgd worden. Verder zei Asscher het advies van de Keulse burgemeester Reker aan vrouwen om afstand te bewaren van mannen “een verkeerd signaal” te vinden.

Walgelijk seksueel geweldSeksueel geweld is een afschuwelijke aantasting van de menselijke waardigheid. Vrouwen die…

Geplaatst door Lodewijk Asscher op woensdag 6 januari 2016