Supermarkt Jumbo schrapt 190 banen op hoofdkantoor

Jumbo schrapt 190 van de 925 banen op het hoofdkantoor. Dat heeft de supermarktketen in Veghel maandag tegelijk met de financiële resultaten bekendgemaakt. Mogelijk vallen er gedwongen ontslagen.

Eind 2011 kocht familiebedrijf Jumbo branchegenoot C1000. Nu de twee formules volledig zijn samengevoegd (afgelopen zomer sloot de laatste C1000-winkel) gaat Jumbo zijn centrale organisatie reorganiseren, om efficiënter te werken. Vooral administratieve banen verdwijnen. Het voormalige hoofdkantoor van C1000 in Amersfoort gaat in de loop van dit jaar dicht.

De omzet van de Jumbo Groep, na marktleider Albert Heijn de grootste supermarktketen van Nederland, liep terug van 6,8 miljard euro in 2014 naar 6,6 miljard vorig jaar. Dat komt doordat het concern 43 supermarkten minder telt dan een jaar eerder; de winkels die langer dan een jaar open zijn, boekten wel meer omzet dan het jaar ervoor. Sinds de overname van C1000 heeft Jumbo in totaal 125 supermarkten afgestoten aan concurrenten Coop en AH. Jumbo heeft nu 580 filialen, tegenover 623 eind 2014.

Winstcijfers maakt Jumbo nooit bekend, maar het meldde maandag dat het bedrijfsresultaat vorig jaar met circa 10 procent is gestegen ten opzichte van 2014.

Ook supermarkten Plus en Coop maakten maandag positieve resultaten bekend. De omzet van Plus steeg in 2014 met 8,8 procent tot ruim 2,2 miljard euro. Plus opende vorig jaar zeven nieuwe winkels (nu 262 filialen). De omzet van Coop steeg met 76 miljoen euro, ofwel 7,5 procent, tot ruim 1 miljard euro. Coop opende in 2014 dertien nieuwe winkels (nu 254 filialen).