Pillenhulp

Elke week belicht nrc.next een start-up met potentie. Deze week: nooit meer je medicijnen vergeten.

Bedrijf: Medapp (van bedrijf PharmIT) Oprichter: Edwin Hermkens (26), Pit Janssen (26) Medewerkers: 6

Je moet elke dag vier pillen innemen. Plus wat maagbeschermers. Twee daarvan tijdens het eten, één een half uur daarna en de ander vlak voor het slapen. En o ja, nog een wekelijkse pil én je anticonceptie. Ingewikkeld? Edwin Hermkens (informaticus) en Pit Janssen (apotheker) hebben de oplossing: Medapp.

Welk probleem lossen ze op?

Elf miljoen Nederlanders slikken medicatie. Vooral voor ouderen is dat weleens lastig en verwarrend, waardoor ze medicijnen niet innemen of verkeerd gebruiken.

Wat kun je ermee?

Het is een app waarmee je slimme medicijnwekkers kunt instellen, bijsluiters bekijken, prijsinformatie raadplegen en medicatie bij je apotheek herhalen. Ze zijn bezig de app ‘slimmer’ te maken. Dat-ie snapt dat als je zaterdag om 10.00 uur op de wifi in je huiskamer zit, je vast aan het ontbijten bent.

Bestaat dit nog niet?

Er zijn verschillende medicijnwekkers via apps, maar die zijn nog niet ‘slim’ en veelal voor specifieke aandoeningen.

Hoe werkt het?

Je scant de barcode van het medicijn, de app herkent het medicijn, en je vult in hoe vaak en wanneer je het moet innemen. Je hebt een persoonlijke pagina in de app die alles in een overzicht zet.

Wat is het verdienmodel?

Apothekers betalen de app een vergoeding per maand om hun interne informatiesysteem te koppelen aan de app. Patiënten kunnen dan makkelijk nieuwe medicijnen bij ze bestellen, via de app.

Voor wie is dit?

Voor iedereen die medicijnen slikt, mensen tussen de 50-70 jaar die met een appje overweg kunnen in het bijzonder. Ze zijn in maart gelanceerd en hebben nu zo’n 1.500 dagelijkse gebruikers.