Obama huilt bij speech over inperken wapens

foto REUTERS/Carlos Barria

President Obama kon dinsdag zijn tranen niet bedwingen toen hij zijn eerder aangekondigde maatregelen toelichtte om het vuurwapenbezit in de VS beter te reguleren. De president hield een toespraak in het Witte Huis, omringd door nabestaanden van doodgeschoten Amerikanen. Volgens Obama was het moeilijkste moment in zijn ambtsperiode in december 2012, toen een schutter het vuur opende op een basisschool in Newtown, Connecticut. Daarbij kwamen twintig kinderen en zes volwassenen om het leven. Toen Obama over Newtown sprak, rolden de tranen over zijn wangen. „Iedere keer als ik aan die kinderen denk, word ik weer kwaad,” zei hij. „Die dag heeft me veranderd.” De maatregelen, die Obama per decreet neemt, behelzen onder meer grondiger achtergrondcontroles bij kopers van vuurwapens. (NRC)