‘Pas op voor gladheid boven de lijn Alkmaar-Arnhem’

De ANWB waarschuwt dat het verraderlijk glad kan zijn. Ook het KNMI.

De wegenwacht op weg in Drenthe.
De wegenwacht op weg in Drenthe. Foto Siese Veenstra / ANP

De ANWB waarschuwt dat het boven de lijn Alkmaar-Arnhem verraderlijk glad kan zijn. Met name in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe zorgt ijzel voor problemen. Voor die gebieden geldt ook nog steeds een weeralarm van het KNMI.

De meteorologen in De Bilt verwachten dat de gladheid nog tot en met morgen aanhoudt. In het noordoosten van Groningen kan dat zelfs tot morgenavond laat duren. Code oranje voor Gelderland is ingetrokken, maar omdat het daar plaatselijk glad kan zijn geldt, net als voor Noord-Holland, wel nog code geel. Het waarschuwingsniveau voor Flevoland en Overijssel is ongewijzigd oranje.

De ANWB baseert zijn waarschuwing op waarnemningen van de wegenwacht. De pechdienst van de bond heeft opgemerkt dat snelwegen die woensdagmiddag dankzij strooien van Rijkswaterstaat nog redelijk begaanbaar waren in de loop van de avond weer glad werden. In Groningen, Drenthe en Friesland zijn veel lokale wegen nog spekglad. “Wie niet perse de weg op hoeft, kan de reis beter uitstellen”, aldus de ANWB.