Olieprijs op laagste punt in elf jaar tijd

Spanningen tussen Iran en Saoedi-Arabië en economische stagnatie in China zetten de prijs onder druk.

De olieraffinaderij van Shell in Rotterdam.
De olieraffinaderij van Shell in Rotterdam. Foto Jerry Lampen / ANP

De olieprijs is op zijn laagste punt in elf jaar tijd. Op woensdag ging de olieprijs met ruim 4 procent omlaag, waardoor het dieptepunt bereikt werd. De prijs van olie ligt op 34,83 dollar per vat. De laatste keer dat olie goedkoper was, was in juli 2004.

De lage prijs wordt mede veroorzaakt door onrust op de Chinese beurzen. De productie in Chinese fabrieken groeit minder hard dan verwacht. Daardoor wordt er meer olie geproduceerd dan nodig is, wat de prijs omlaag brengt.

Normaal gesproken zouden de olieproducerende landen, verenigd in de Organization of the Petroleum Exporting Countries (Opec), afspreken de productie te verminderen. Maar door de diplomatieke crisis tussen Saoedi-Arabië en Iran worden zulke afspraken niet gemaakt.

Overproductie

Anderhalf jaar geleden was de olieprijs nog op een hoogte van 115 dollar per vat. Sindsdien is de productie van olie flink toegenomen. In Amerika lukte het schalie-olie te produceren, waardoor het land veel minder hoeft te importeren. Dit jaar werden bovendien westerse sancties tegen Iran opgeheven door de nucleaire deal tussen de VS en het islamitische land. Daardoor wordt verwacht dat Iran dit jaar meer olie zullen exporteren.

Om bij een tegenvallende olieprijs toch geen marktaandeel te verliezen en omzet te beschermen zijn sommige producenten juist extra olie uit de grond gaan pompen. Ook dat draagt bij aan de overproductie.