Noord-Korea: ‘succesvolle’ kernproef met waterstofbom

In reactie op het nieuws komt de Veiligheidsraad later vandaag bijeen, meldt persbureau Reuters.

Noord-Koreanen kijken op grote schermen in Pyongyang naar de nieuwsuitzending
Noord-Koreanen kijken op grote schermen in Pyongyang naar de nieuwsuitzending Foto Kim Kwang Hyon / AP

Noord-Korea zegt dat het woensdag succesvol een ondergrondse proef met een waterstofbom heeft uitgevoerd. In reactie op het nieuws komt de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties later woensdag bijeen, meldt persbureau Reuters.

Een tv-presentator kondigde op staatstelevisie aan dat er een ‘miniatuurversie’ van de waterstofbom getest was, zodat de kernmacht van het land “tot een volgend niveau” gestegen is. Met het vernietigende wapen wil Noord-Korea zich naar eigen zeggen verdedigen tegen de Verenigde Staten en andere landen die het ziet als vijanden.

De officiële aankondiging, met op YouTube onder het filmpje een vertaling in het Engels:

Beving bij testlocatie

Of de proef met de waterstofbom daadwerkelijk heeft plaatsgevonden, moeten onderzoekers van buitenaf nog bevestigen, schrijft persbureau AP. Maar als het klopt, kan dat Noord-Korea nieuwe sancties opleveren. De kernproeven baren de internationale gemeenschap zorgen, omdat elke nieuwe test een stap in de richting kan zijn van het uiteindelijke doel: een arsenaal aan kernwapens die de VS kunnen bereiken.

Hoewel wordt getwijfeld aan de bewering dat het gaat om een echte waterstofbom, maakte de United States Geological Survey al voor de Noord-Koreaanse aankondiging melding van een aardbeving. Die had een kracht van 5.1 en vond plaats in de buurt van Sungjibaegam. Volgens buurland Zuid-Korea ligt dat op zo’n vijftig kilometer van de locatie van eerdere Noord-Koreaanse kernproeven.

Raketten op lange afstand

Het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie laat weten dat in een voorwerp dat woensdag is getest mogelijk een kleine hoeveelheid waterstof is gebruikt. Nader onderzoek moet duidelijkheid brengen. De krijgsmacht is extra alert op bewegingen vanuit Noord-Korea.

Waterstofbommen zijn krachtiger dan atoombommen, maar zijn ook moeilijker te maken. Tot nu toe werd aangenomen dat Noord-Korea beschikt over een klein aantal niet erg geavanceerde kernbommen. Het land probeert al jaren kruisvluchtwapens te ontwikkelen die de kernbommen over lange afstanden kunnen transporteren. Eind 2012 slaagde Noord-Koreaanse wetenschappers er na een reeks mislukkingen in een satelliet in omloop te brengen met gebruik van een langeafstandsraket.

De reacties tot nu toe:

  • China: elke handeling die de stabiliteit in het noordoosten van Azië in gevaar brengt is “onwenselijk en onverstandig” (Xinhua)
  • VS: veroordeelt de schending van VN-resoluties en roept Noord-Korea aan zich te houden aan internationale verplichtingen.
  • De internationale verdragsorganisatie voor het verbod op kernproeven (CTBTO): de proef vormt een ernstige bedreiging voor de internationale vrede en veiligheid
  • Japan: “Dit is iets wat we niet kunnen accepteren”, zei de hoogste regeringswoordvoerder tijdens een persconferentie. Japan vroeg samen met de VS de spoedzitting van de Veiligheidsraad aan.
  • Frankrijk: roept op tot een “krachtige reactie van de internationale gemeenschap” op deze “onacceptabele schending van resoluties van de Veiligheidsraad”.

De kernproef - de vierde sinds 2006- volgt op mislukte diplomatieke inspanningen om Noord-Korea te bewegen zijn nucleaire ambities op te geven. In ruil voor een ontmanteling van het kernwapenprogramma zou het land ontwikkelingshulp krijgen, maar de laatste gesprekken vonden plaats in 2008.