Economie

Is het optimisme van Netflix terecht?

Beeld: iStock

Wat zijn de toekomstplannen van Netflix? Daarover spreekt topman Reed Hastings vandaag op de elektronicabeurs CES in Las Vegas (live te volgen vanaf 18.00 uur Nederlandse tijd). Het jaar begon in elk geval niet goed voor de streamingdienst. Maandag waren de aandelen - vergeleken met oudjaarsdag - opeens zeven procent minder waard. Volgens analisten valt de groei in de Verenigde Staten dit jaar tegen en moet het bedrijf door schulden op zoek naar nieuwe investeerders.

Opvallend, omdat Netflix volgens de aandelenindex S&P 500 de grote winnaar van 2015 was. Ook is het vreemd omdat Netflix in het meerjarenplan grote beloftes doet; eind 2016 moet Netflix wereldwijd verkrijgbaar zijn en in 2017 wil het bedrijf ‘echte’ winst gaan maken. Is dat optimisme terecht?

Aziatische lancering

Investeerders in Netflix hebben steeds genoegen genomen met weinig winst, omdat Netflix grotere uitkeringen belooft als de markt is uitgebreid. De dienst wordt volgende week in India en later deze maand in Rusland beschikbaar, maar Hastings wil in 2016 naar honderd nieuwe gebieden. Hij noemt Indonesië en Zuid-Korea, maar vooral China.

Naast expansie richt Netflix zich op het maken van programma’s die kijkers alleen via Netflix kunnen zien. Voorbeelden zijn de series House of Cards en Making a Murderer, maar ook de film Beasts of No Nation. Het bedrijf wil dit jaar vijf miljard dollar (4,65 miljard euro) uitgeven aan nieuwe programma’s. Zo gaat Netflix zijn eerste talkshow uitbrengen, een film met Brad Pitt en twee vervolgen op de oude series Full House en Degrassi.

Lees ook over Making a Murderer: Echte moord is veel vreemder

Als alles volgens plan loopt, zal Netflix in 2017 500 miljoen dollar (465 miljoen euro) winst maken, schat Bloomberg. In 2015 was dat volgens Bloomberg ongeveer 137 miljoen dollar (127,4 miljoen euro).

Té enthousiast?

Toch blijkt dat vooral Netflix zelf erg positief is over de snelle groei in 2017. Maandag was de aandeelwaarde bij opening van de Nasdaq zeven procent lager dan bij de sluiting op oudjaarsdag. Dat kwam vooral doordat analisten van Baird Equity Research, het koopadvies had bijgesteld van ‘kopen’ naar ‘neutraal’. Een van die analisten, William Power, geeft de beurssite MarketWatch daarvoor twee redenen.

  • Binnen de Verenigde Staten zal Netflix de huidige 40 miljoen abonnees niet kunnen uitbreiden naar de verwachte 60-90 miljoen.
  • Door de hoge uitgaven aan uitbreiding en eigen programma’s heeft Netflix financiering nodig buiten het bedrijf; eind oktober liet Netflix weten 1 miljard dollar extra nodig te hebben, terwijl het eind september al een schuld van 2,4 miljard dollar had.

Toch verwacht Power dat Netflix op langere termijn winstgevend zal zijn. Binnen vijf tot zeven jaar zullen de investeringen zich terug gaan betalen. Anthony DiClemente, analist van financieel dienstverlener Nomura Securities International, is volgens Bloomberg ook positief over Netflix. Hij verwacht wel dat de abonnementen duurder worden: Hastings heeft eerder gezegd dat Netflix “in staat is om klanten meer geld te vragen”.