De otter komt langzaam terug in Nederland, maar hij wordt wel vaak doodgereden

foto istock

Er zijn steeds meer otters in Nederland. Maar ze verspreiden zich niet over het land, ze blijven steken in de gebieden waar ze al wonen. Dat komt door het wegverkeer. Elk jaar wordt een kwart van alle otters doodgereden als ze een weg oversteken.

In de winter van 2014 op 2015 waren er ongeveer 160 otters in Nederland. Dat zijn er rond de twintig meer dan een jaar eerder. Er zijn circa veertig otters overleden en ongeveer zestig jongen geboren.

De universiteit in Wageningen heeft de cijfers dinsdag bekendgemaakt. Ecoloog Loek Kuiters verwacht dat het aantal otters de komende jaren verder stijgt. Volgens hem moeten er ongeveer vijfhonderd otters zijn wil de soort zichzelf in Nederland in stand kunnen houden.

De meeste ‘verkeersdoden’ zijn otters van ruim een jaar oud. Dan zijn ze volwassen en moeten ze een eigen territorium zoeken. Om daar te komen moeten ze wegen oversteken. Die gevaarlijke plekken worden aangepakt. Er komen bijvoorbeeld ‘ottertunnels’ zodat ze niet hoeven over te steken.

Otters verdwenen in de jaren zeventig uit Nederland. In 2002 werden ze opnieuw uitgezet in Friesland en de Kop van Overijssel. Otters komen nu ook in Drenthe, Groningen, langs de IJssel, in Twente en de Achterhoek, in Flevoland, bij Nijmegen en in de Nieuwkoopse Plassen in Zuid-Holland voor. (ANP)