Meer dan 100 aangiftes Keulen, 3 verdachten in beeld

Het aantal aangiftes kan de komende dagen nog verder oplopen, zegt de politie.

EPA / Oliver Berg

De Keulse politie heeft drie verdachten in beeld die zich tijdens de jaarwisseling in Keulen schuldig hebben gemaakt aan aanrandingen en/of diefstal. Dat schrijft de Kölnische Rundschau. Volgens de politie hebben inmiddels meer dan 100 mensen aangifte gedaan, maar dat aantal loopt mogelijk nog op. De drie verdachten zijn nog niet gearresteerd.

Tijdens Oud en Nieuw werden vrouwen omsingeld door groepen van honderden veelal jonge mannen. Vervolgens werden zij beroofd en aangerand. Dat gebeurde op een druk plein tussen het centraal station en de beroemde Dom van Keulen. Meerdere daders zouden dronken zijn geweest.

In Duitsland is geschokt gereageerd op het incident. Politiecommissaris Wolfgang Albers van Keulen sprak maandag op een persconferentie over “een volledig nieuwe dimensie van geweld” en zei dat de vrouwen slachtoffer zijn van “een vorm van verkrachting”. Ten minste één vrouw heeft aangifte gedaan van verkrachting.

Vluchtelingen

Volgens de politie, slachtoffers en getuigen hadden veel daders “een Noord-Afrikaans of Arabisch uiterlijk”, waardoor veel mensen de link leggen met vluchtelingen, waarvan Duitsland er vorig jaar meer dan een miljoen heeft verwelkomd. De Duitse politie waarschuwt echter geen voorbarige conclusies te trekken. Een gemeentebestuurder heeft gezegd:

“De aanwijzingen die we tot nu toe hebben, gaan duidelijk in de richting van bij de politie bekende veelplegers. Met vluchtelingen hebben die niets van doen.”

In het gebied zijn vijf mannen aangehouden op verdenking van diefstal, maar het is onduidelijk of zij betrokken waren bij de gebeurtenissen met Oudjaar.

In de Kölner Stadtanzeiger zei burgemeester Henriette Reker dat bezoekers niet bang moeten zijn om naar Keulen te komen. Volgens Reker kan „niet worden getolereerd dat hier een wetteloos gebied ontstaat”.