KNMI: code rood voor het noorden, ‘dode door ijzel’

Volgens het KNMI houdt de gladheid in het noorden en noordoosten van het land aan tot donderdag.

Hulpdiensten bij een botsing op de weg tussen Marienberg en Hardenberg door ijzel en gladheid op de weg.
Hulpdiensten bij een botsing op de weg tussen Marienberg en Hardenberg door ijzel en gladheid op de weg. Foto: Ginopress / ANP

Het KNMI heeft voor de provincies Drenthe, Friesland en Groningen opnieuw code rood afgekondigd wegens ijzel; mensen wordt aangeraden binnen te blijven en vooral niet de weg op te gaan. Doordat aanhoudende motregen voor nieuwe ijzelvorming zorgt, is de eerder geldende code oranje opgeschaald naar het hoogste weeralarm. Naar verwachting trekt de ijzel de komende uren nog iets verder zuidwaarts. In de provincies waar sprake is van code rood, houdt de gladheid volgens het KNMI tot donderdag aan.

Code rood houdt in dat mensen in dit geval rekening moeten houden met extreme gladheid en ongelukken die levensgevaarlijk kunnen zijn. Dinsdagochtend werd ook al code rood afgegeven voor Drenthe, Groningen en Friesland. De gladheid ontstaat door regen die op een bevroren ondergrond terechtkomt, zegt een woordvoerder van het KNMI.

In Overijssel, Gelderland en Flevoland geldt woensdag code oranje wegens de gladheid en in Noord-Holland code geel. Hoewel de omstandigheden waarvoor gewaarschuwd wordt minder extreem zijn, wordt ook hier afgeraden om de weg op te gaan.

Eerste ‘ijzeldode’

Volgens het Dagblad van het Noorden is er vandaag een eerste ‘ijzeldode’ gevallen. Een krantenbezorger in Assen vond een oudere man die op straat lag. De politie zegt dat het “gissen blijft”, maar dat de man vermoedelijk inderdaad is gevallen.

Openbare leven ontregeld

In het noorden en oosten van het land heeft het openbare leven te lijden onder de gladheid. Net als dinsdag blijven veel scholen in het noorden gesloten, cliënten met thuishulp krijgen een ‘verplichte pyjamadag’. Omdat er vannacht geen melk kon worden opgehaald, moesten 450 melkveeboeren in Noord-Nederland melk laten weglopen in de mestput. Dat meldt FrieslandCampina. Aan het eind van de ochtend is het ophalen van melk hervat.

Twitter avatar univgroningen University Groningen Update: geen colleges/tentamens na 13.00 uur, wel promoties. Gebouwen voorlopig open, maak eigen afweging.Check ov, advies: ga naar huis

In Friesland werden woensdagochtend bussen van Qbuzz van de spekgladde weg gehaald, Arriva schrapte diensten in Drenthe en Groningen. In Emmeloord hield vervoerder Connexxion bussen binnen, omdat “een flink aantal chauffeurs” door de gladheid de standplaats niet kon bereiken.

Ook de schaatsmarathon van Assen gaat vanwege de ijzel niet door. Volgens schaatsbond KNSB is het voor schaatsers en publiek niet veilig om ijsbaan De Bonte Wever te bereiken.

Problemen op de weg

De ijzel zorgde woensdagochtend al voor veel problemen voor automobilisten. Op de snelwegen in het noorden en het oosten van het land vonden zeker veertig ongelukken plaats. Dat bevestigt een woordvoerder van Rijkswaterstaat. Volgens de Verkeersinformatiedienst (VID) moeten hulpdiensten alle zeilen bijzetten om bij alle ongelukken ter plaatse te zijn.

De A50 richting Zwolle is tussen Hattem en het knooppunt Hattemerbroek dicht na een ongeval; een vrachtwagen reed er tegen de vangrail en wordt geborgen. Een woordvoerder van de ANWB waarschuwde voor de omstandigheden op de lokale wegen.

“Het is nog gevaarlijker dan gisteren. Rijkswaterstaat doet z’n best op de snelwegen, maar er zijn nog veel provinciale wegen en straten waar nog geen strooiwagen is geweest en waar het dus nog levensgevaarlijk is.”