Rot op naar je eigen land

Tweede seizoen van het programma waarin zes Nederlanders drie weken lang als vluchteling leven, deze keermeer gericht op jongeren. Zes twintigers maken een tocht in omgekeerde richting, van Europa naar het Midden-Oosten. De reis is gebaseerd op de reis van Mouaz al-Balkhi, een verdronken Syrische vluchteling die op in oktober 2014 aanspoelde op het strand van Texel. In de voorstelrondjes maken de deelnemers hun standpunt duidelijk. Zoals het hoort op tv verschillen die nogal. Femmeke (26) wil liefde en gastvrijheid: „De grenzen moeten open voor iedereen. Of ze moeten voor mij ook dicht.” Kelly (28): „Die bootvluchtelingen? Van mij mogen ze wel zinken.” Aan het begin van de reis moeten de deelnemer zich op het strand in een wetsuit hijsen en naar een vissersboot zwemmen. Dat gaat alles behalve soepel. Slechts twee bereiken de boot op eigen kracht. De hele groep reist uiteindelijk door richting Calais, waar ze twee dagen gaan doorbrengen in het vluchtelingenkamp ‘Jungle’. Ook dat valt niet mee. Maar krijgen ze door deze tocht ook echt nieuwe inzichten?