‘Ik zal te werk gaan op zijn Zidaans’

Als speler hoort Zidane in het rijtje wereldsterren. Als coach moet hij zich nog bewijzen.

De eerste training van Real Madrid onder leiding van Zinédine Zidane (midden) op het Valdebebas sportcomplex, buiten Madrid. foto BALLESTEROS/EPA
De eerste training van Real Madrid onder leiding van Zinédine Zidane (midden) op het Valdebebas sportcomplex, buiten Madrid. foto BALLESTEROS/EPA

De eerste werkdag van Zinédine Zidane is niet alleen een beetje onwerkelijk voor de nieuwe trainer zelf, maar ook voor de directie, de spelersgroep en de fans van Real Madrid. Eigenlijk weet niemand bij de Spaanse topclub welke toekomst het met de 43-jarige onervaren trainer tegemoet gaat. „We gaan hard werken om alle wedstrijden te kunnen winnen. Zo zal het zijn. Meer is er niet”, herhaalt de Fransman keer op keer tijdens zijn presentatie in de perszaal van Santiago Bernabéu.

Real Madrid heeft met Zidane geen groot visionair als opvolger van Rafael Benítez in huis gehaald. Als legendarische nummer tien in het shirt van ‘de Koninklijke’ is hij van 2001 tot 2006 vijf seizoenen onnavolgbaar. Bij Real Madrid zien ze Zizou net als in de arbeiderswijk La Castellane van Marseille als een zoon. „Als speler heb je ons alles gegeven, je moment als trainer is nu gekomen”, stelt oud-voetballer Emilio Butragueño als directeur internationale relaties van Real.

Nog geen twee minuten nadat de club maandag het ontslag van Benítez heeft aangekondigd, wordt de aanstelling van Zidane al bekendgemaakt. De Fransman met Algerijns bloed kent geen twijfel. Over een contract is nog niet gesproken.

Zijn eerste passen als hoofdtrainer van Real Madrid zet hij op dinsdagochtend voor volgepakte tribunes op het reusachtige trainingscomplex Valdebebas. De fans begroeten hem als een prachtig eerste geschenk van ‘de drie koningen’, die later op de dag traditioneel met een optocht in de binnenstad bij Cibeles worden binnengehaald. Dat is ook de plek waar Real Madrid zijn grote successen viert. Zidane weet als speler hoe het voelt om te feesten bij die fontein. Hij danst er in 2002 met de Champions League en de wereldbeker rond en een jaar later als kampioen van Spanje.

Als de Fransman met zijn karakteristieke kale hoofd het gras op stapt, klappen vele fans, jong en oud. „Zidane was een schitterende speler, laten we hopen dat hij ook zo’n goede trainer is”, zegt clublid Carlos Sanz. Naast hem zit diens achtjarige zoontje Carlos Sanz jr. Hij was nog niet geboren toen Zidane in 2006 een punt zette achter zijn rijke spelersloopbaan. Hij verliet de WK-finale niet zoals in 1998 als winnaar, maar droop af met een rode kaart nadat hij zijn hoofd tegen de borst van de Italiaan Marco Materazzi had gebeukt. „Ik ken hem als trainer van de jeugd”, legt het jongetje uit. Zijn vader lacht en zegt: „Ik zal hem snel wat meer over Zidane vertellen.”

Mooie herinneringen

Als de socios van Real Madrid aan Zidane denken, dan zien ze hem in gedachten met een prachtige halve omhaal scoren in de finale van de Champions League in 2002 tegen Bayer Leverkusen. Dat doelpunt was zijn hoogtepunt in dienst van Real Madrid. „Waar ik die dag was? Ik zat met mijn vrienden thuis voor de televisie in Cali”, zegt de Colombiaanse Madridista Andrei Aguirre. Hij is blij met de komst van Zidane. „Mijn landgenoot James Rodríguez kreeg onder Benítez haast geen speeltijd. Onder Zidane zal hij weer opbloeien. Die houdt wel van mooie voetballers.”

De voorbije jaren heeft hij hier op het complex van Valdebebas als assistent van hoofdtrainers José Mourinho en Carlo Ancelotti het eerste elftal getraind. En dit seizoen staat Zidane aan de leiding van het tweede elftal als laatste stap op weg naar een baan als hoofdtrainer. Aan die geleidelijke opleiding is nu abrupt een einde gekomen. De ster van weleer zwaait bescheiden naar zijn bewonderaars en verdwijnt in de spelersbus op weg naar Estadio Santiago Bernabéu.

Meer dan honderd journalisten hebben zich in de perszaal verzameld om de presentatie van Zidane bij te wonen. Op de televisieschermen worden oude beelden van de voetballer getoond waarbij hij met de bal jongleert. De voetballer Zidane hoort in het rijtje thuis met Pelé, Cruijff, Maradona, Ronaldo en Messi. Maar schuilt er ook een groot trainer in Zidane?

Een vergelijking met Pep Guardiola, die vanuit de jeugd van FC Barcelona doorstroomde naar het eerste elftal, wuift hij weg. „Ik heb mijzelf als speler nooit met iemand vergeleken en dat zal ik nu als trainer ook niet doen. Ik heb samengewerkt met Mourinho en Ancelotti en heb getraind onder vele anderen. Ik zal van een ieder dingen gebruiken. Maar je kunt niet een ander nadoen. Ik zal te werk gaan op zijn Zidaans.”

De nieuwe coach van Real Madrid stelt zich wel twee doelen voor dit seizoen: de landstitel en de Champions League. Directie, spelers en fans vinden het best.