‘Ik gunde mezelf Dolce & Gabbana-oorbellen’

Anne-Marie Kayser (31) is oprichter van een huiswerkbegeleidingsbureau en een bureau voor studie- en carrièreadvies. Ze woont met haar man in een koophuis in Amsterdam.

in

‘Aanvankelijk dacht ik dat ik als behandelend psycholoog aan de slag zou gaan, ik heb een master klinische ontwikkelingspsychologie en liep stage in een ziekenhuis. Toch is het anders gelopen. Ik begon na mijn studie als schoolmaatschappelijk werker en coachte scholieren op drie verschillende scholen. Het werken met jongeren sprak me erg aan en zo begon ik drie jaar geleden met Rudie Mur, een bevriende psycholoog, met mijn huiswerkbegeleidingsbureau Huis34. Met drie andere partners is daar afgelopen jaar ToekomstNavigatie bij gekomen. Sindsdien ben ik volledig ondernemer.

„Mijn inkomen fluctueert erg, want ik heb nog geen constante stroom leerlingen die ik kan begeleiden. Huiswerkbegeleiding is seizoensgebonden, in de zomer is het logischerwijs erg rustig en tussen oktober en mei vaak juist heel erg druk. ToekomstNavigatie staat nog in de kinderschoenen, daarin ben ik nu veel aan het investeren. We hebben al aardig wat leerlingen begeleid in het maken van keuzes betreft studie en carrière, maar dat aantal moet wel omhoog.

„Als schoolmaatschappelijk werker had ik een vast inkomen van 1.200 euro netto en met de huiswerkbegeleiding kwam daar gemiddeld 1.000 euro netto bij. Toen ik net begon met fulltime ondernemen zat ik nog rond de 800 euro netto per maand, dat waren onzekere tijden. Gelukkig heb ik een hele lieve man die altijd kan en wil bijspringen als ik een maand wat minder verdien.”

uit

‘Drie maanden geleden ben ik geopereerd aan mijn knie omdat ik beide meniscussen had gescheurd. Eerder had ik ook al mijn voorste kruisband gescheurd, omdat ik door mijn knie niet meer kon sporten moest ik onder het mes. Ik hockey, hardloop en fitness nu al een half jaar niet, dus dat kost me nu even geen geld. Wel moet ik twee keer per week naar de fysiotherapeut om te revalideren, maar dat wordt allemaal vergoed. Ik heb een uitgebreide zorgverzekering met onbeperkt fysiotherapie kunnen regelen via het werk van mijn man.

„Een grote kostenpost bij ons is eten en drinken. We gaan elke maand wel één keer écht uit eten, naar Le Hollandais of Wilde Zwijnen, allebei in Amsterdam. Je betaalt wel snel zo’n 80 euro per persoon, maar voor lekker eten en een goede service betaal ik dat graag. Ik geef liever iets meer uit aan goede kwaliteit dan dat ik naar een plek ga waar dat minder is. En het zijn restaurants met een goede sfeer en dat vind ik belangrijk, je bent echt even een avond uit om verwend te worden. Omdat ik nu niet zo ruim bij kas zit, betaalt mijn man meestal de rekening.

„Voor sparen heb ik nu even geen ruimte, alles wat ik verdien gaat op aan investeringen. Maar heel af en toe gun ik mezelf even iets leuks, zoals onlangs een paar oorbellen van Dolce & Gabbana. Ze waren heel duur, maar ze zijn geweldig en heel mooi gemaakt. Dus vooruit, ik zie ze dan maar als mijn nieuwjaarscadeau.”