Hoe IS met ‘videocollege’ jihadisten leert wapens maken

De Britse nieuwszender Sky News legde de hand op een grote hoeveelheid videobestanden die werden gevonden bij een gevangengenomen IS-strijder.

Screenshot uit de reportage

Een eigen gezondheidszorg, een propaganda-apparaat, een lucratief eigen beheer van de olie-inkomsten. Dat terreurgroep Islamitische Staat een uitgewerkt plan voor het kalifaat heeft, is duidelijk. Maar niet eerder was te zien hoe de protostaat rekruten traint om wapens te maken en aanslagen te plegen.

De Britse nieuwszender Sky News legde de hand op een grote hoeveelheid videobestanden die werden gevonden bij een gevangengenomen IS-strijder. In de trainings- en instructievideo’s wordt uitgelegd hoe je wapens maakt voor het plegen van aanslagen. Voorbeeld: een zelfrijdende auto met bij wijze van bestuurder een pop op lichaamstemperatuur die warmtedetecterende apparaten voor de gek kan houden. Daarbij moet je niet denken aan gelikte, geavanceerde technologie; het is eerder houtje-touwtjewerk. Aan veiligheidsvoorschriften doen ze niet.

Experts zien het beeldmateriaal als bewijs van een soort ‘technisch college’ voor jihadisten, zeggen ze tegenover Sky News. De meest zorgwekkende beelden werden volgens de zender gemaakt van een projectiel dat wordt omgebouwd tot luchtdoelraket.

Bekijk de reportage hieronder: