Hij zal op zijn Zidaans te werk gaan

Als voetballer hoort Zidane in het rijtje thuis met Pelé, Cruijff, Maradona, Ronaldo en Messi. Maar is hij ook een groot trainer?

De eerste training van Real Madrid onder leiding van Zinedine Zidane (midden) op het Valdebebas sportcomplex, buiten Madrid.
De eerste training van Real Madrid onder leiding van Zinedine Zidane (midden) op het Valdebebas sportcomplex, buiten Madrid. foto BALLESTEROS/EPA

De eerste werkdag van Zinédine Zidane is niet alleen een beetje onwerkelijk voor de nieuwe trainer zelf, maar ook voor de directie, de spelersgroep en de fans van Real Madrid. Eigenlijk weet niemand bij de Spaanse topclub welke toekomst het met de 43-jarige onervaren trainer tegemoet gaat. Zidane is een man van weinig woorden. „We gaan hard werken om alle wedstrijden te kunnen winnen. Zo zal het zijn. Meer is er niet”, herhaalt de Fransman keer op keer tijdens zijn presentatie in de perszaal van Santiago Bernabéu.

Real Madrid heeft met Zidane geen groot visionair als opvolger van Rafael Benítez in huis gehaald. Als legendarische nummer tien in het shirt van ‘de Koninklijke’ is hij van 2001 tot 2006 vijf seizoenen onnavolgbaar. Bij Real Madrid zien ze Zizou net als in de arbeiderswijk La Castellane van Marseille als een eigen zoon. Zijn krediet is zelfs zo groot dat ‘de koninklijke’ nu al een toptrainer in hem ziet. „Als speler heb je ons alles gegeven, je moment als trainer is nu gekomen”, stelt oud-voetballer Emilio Butragueño als directeur internationale relaties van de club.

Zidane heeft nog geen handtekening gezet

Nog geen twee minuten nadat Real Madrid maandag het ontslag van Benítez heeft aangekondigd, wordt de aanstelling van Zidane al bekendgemaakt. De Fransman met Algerijns bloed kent geen twijfel. Zidane stapt van het ene op het andere moment in een nieuw avontuur. Over een contract is nog niet gesproken. Handtekeningen worden niet gezet. Zidane laat het moment vastleggen door met zijn vrouw en vier zonen op de foto te gaan met voorzitter Florentino Pérez.

Zijn eerste passen als hoofdtrainer van Real Madrid zet hij op dinsdagochtend voor volgepakte tribunes op het reusachtige trainingscomplex Valdebebas. Het is uitgerekend de enige training van het seizoen waarbij het publiek welkom is. Puur toeval. De fans begroeten Zidane als een prachtig eerste geschenk van ‘de drie koningen’, die later op de dag traditioneel met een optocht in de binnenstad bij Cibeles worden binnengehaald. Dat is ook de plek waar Real Madrid zijn grote successen viert. Zidane weet als speler hoe het voelt om te feesten bij die fontein. Hij danst er in 2002 met de Champions League en de wereldbeker rond en een jaar later als kampioen van Spanje.

Hij was een schitterende speler

De komst van Zidane valt goed bij de aanhang van Real Madrid. Als de Fransman met zijn karakteristieke kale hoofd het gras op stapt, klappen vele gezinnen met kinderen. „Zidane was een schitterende speler, laten we hopen dat hij ook zo’n goede trainer is”, zegt clublid Carlos Sanz. Naast hem zit diens achtjarige zoontje Carlos Sanz jr. Hij was nog niet geboren toen Zidane in 2006 een punt zette achter zijn rijke spelersloopbaan. Hij verliet de WK-finale niet zoals in 1998 als winnaar, maar droop af met een rode kaart nadat hij zijn hoofd tegen de borst van de Italiaan Marco Materazzi had gebeukt. „Ik ken hem als trainer van de jeugd”, legt het jongetje uit. Zijn vader lacht en zegt: „Ik zal hem snel wat meer over Zidane vertellen.”

Als de socios van Real Madrid aan Zidane denken, dan zien ze hem in gedachten met een prachtige halve omhaal scoren in de finale van de Champions League in 2002 tegen Bayer Leverkusen. Zijn hoogtepunt in dienst van Real Madrid. „Waar ik die dag was? Ik zat met mijn vrienden thuis voor de televisie in Cali”, zegt de Colombiaanse Madridista Andrei Aguirre. Hij is blij met de komst van Zidane. „Mijn landgenoot James Rodríguez kreeg onder Benítez haast geen speeltijd. Onder Zidane zal hij weer opbloeien. Die houdt wel van mooie voetballers.”

Na een klein uurtje houdt Zidane het voor gezien. De voorbije jaren heeft hij hier op het complex van Valdebebas als assistent van hoofdtrainers José Mourinho en Carlo Ancelotti het eerste elftal getraind. En dit seizoen staat Zidane aan de leiding van het tweede elftal als laatste stap op weg naar een baan als hoofdtrainer. Aan die geleidelijke opleiding is nu abrupt een einde gekomen. Zidane staat opeens vol in de schijnwerpers. De ster van weleer zwaait bescheiden naar zijn bewonderaars en verdwijnt in de spelersbus op weg naar Estadio Santiago Bernabéu.

Op zijn Zidaans

Meer dan honderd journalisten hebben zich in de perszaal verzameld om de presentatie van Zidane bij te wonen. Bijna een uur na het aangekondigde tijdstip stapt Zidane aan de zijde van Butragueño naar binnen. Op de televisieschermen worden oude beelden van de voetballer getoond waarbij hij met de bal jongleert. De voetballer Zidane hoort in het rijtje thuis met Pelé, Cruijff, Maradona, Ronaldo en Messi. Maar schuilt er ook een groot trainer in Zidane?

Een vergelijking met Pep Guardiola, die vanuit de jeugd van FC Barcelona door stroomde naar het eerste elftal en de wereld veroverde, wuift Zidane weg. „Ik heb mijzelf als speler nooit met iemand vergeleken en dat zal ik nu als trainer ook niet doen. Ik heb samengewerkt met Mourinho en Ancelotti en heb getraind onder vele anderen. Ik zal van een ieder dingen gebruiken. Maar je kunt niet een ander nadoen. Ik zal te werk gaan op zijn Zidaans.”

Wat de hand van Zidane zal zijn blijft vooralsnog een mysterie. De nieuwe coach van Real Madrid stelt zich wel twee doelen voor dit seizoen: De landstitel en de Champions League. Directie, spelers en fans vinden het best. Materazzi wenst Zidane veel succes.