Hans & Grietje grote winnaar Musical Awards

Joop van den Ende kreeg uit handen van Tina Turner de Oeuvre Award.

Joop van den Ende en Tina Turner.
Joop van den Ende en Tina Turner. Foto Koen van Weel / ANP

De Terugkeer van Hans & Grietje heeft bij de Musical Awards de meeste prijzen gekregen. De familievoorstelling van Orkater kreeg vier awards, waaronder die van beste vrouwelijke hoofd- en bijrol in een kleine productie. De beste grote musical was volgens de vakjury onder leiding van Cornald Maas The Bodyguard. Ook De Zere Neus van Bergerac deed het goed.

De prijzen werden uitgereikt tijdens een gala in het Utrechtse Beatrix Theater. Joop van den Ende, initiatiefnemer van de prijzen in 2000, kreeg daar uit handen van Tina Turner de Oeuvre Award “voor zijn onuitputtelijke inzet en passie van de afgelopen 25 jaar om de kunstvorm musical in Nederland op de kaart te zetten”.

De publieksprijs ging voor de tweede keer op rij naar Soldaat van Oranje. De musical kreeg 52 procent van de stemmen.

Heerlijk duurt het langst

Lone van Roosendaal won met haar rol in de Annie M.G. Schmidt-musical Heerlijk duurt het langst de award voor beste vrouwelijke hoofdrol. In NRC Handelsblad werd ze eerder geroemd om haar “komische timing en zuivere voordracht”. De voorstelling kreeg bij de Musical Awards ook twee nominaties voor beste vormgeving en toneelbeeld, maar moest het daarin afleggen tegen Dieuweke van Reij van De Terugkeer van Hans & Grietje.

De Terugkeer van Hans & Grietje

De Orkater-productie won verder beste regie en choreografie, die werd uitgereikt aan Geert Lageveen en Leopold Witte. Elise Schaap kreeg de award voor de beste vrouwelijke hoofdrol in een kleine productie, Annet Malherbe voor de beste vrouwelijke bijrol.

Hans & Grietje was ook genomineerd voor de award voor beste kleine productie, maar die prijs ging naar Rent. De musical is gebaseerd op Puccini’s opera La Boheme en gaat over een groep, al dan niet door HIV getroffen, jonge kunstenaars in New York.

Mitch Wolterink kreeg voor zijn rol in Rent een Musical Award voor beste mannelijke bijrol in een kleine productie. Rent was met acht nominaties na The Bodyguard, die negen keer genomineerd werd, vooraf de grootste kanshebber op een prijs.

The Bodyguard

Naast de prijs voor de beste grote productie viel The Bodyguard in de prijzen met de award voor aanstormend talend, Romy Monteiro. De 23-jarige dochter van Antje Monteiro speelt de hoofdrol in de musical, die gebaseerd is op de gelijknamige film uit haar geboortejaar waarin Whitney Houston de hoofdrol speelde.

NRC-recensent Henk van Gelder was over The Bodyguard overigens minder enthousiast dan de jury van de de Musical Awards, en gaf hem één bal.

De Zere Neus van Bergerac

Wart Kamps heeft voor zijn rol in de voorstelling De Zere Neus van Bergerac de prijs gewonnen voor de beste mannelijke hoofdrol in een grote productie. De familiemusical van Pieter Kramer en Arjen Ederveen voor het Ro Theater kreeg ook prijzen voor de beste vrouwelijke bijrol (Sylvia Poorta) en beste mannelijke bijrol (Arjen Ederveen).

De Tweeling, naar het boek van Tessa de Loo, was een van de genomineerden voor de award voor beste musical, maar won uiteindelijk alleen de prijs voor beste muziek en arrangementen. Ilse DeLange en JB Meijers, die samen optreden als The Common Linnets, waren verantwoordelijk voor de composities.

De beste mannelijke hoofdrol in een kleine productie was volgens de jury Alex Klaassen. Hij speelde met René van Kooten in Kiss of the Spider Woman, de zeer succesvol verfilmde roman van Manuel Puig.

Lucas de Waard en Johan Timmers kregen een award voor beste script, liedteksten en vertaling voor Willem Ruis, de show van zijn leven.

Verliezers

De musical Hartsvrienden was drie keer genomineerd, maar viel buiten de prijzen. Ook Het Meisje met het Rode Haar, Minoes, Ali Baba en de 40 Rovers en Grease gingen met lege handen naar huis.