Woonlasten 0,6 procent hoger

De woonlasten in de grootste 36 gemeenten stijgen dit jaar met gemiddeld 0,6 procent. Een meerpersoonshuishouden gaat 679 euro betalen voor onroerendezaakbelasting (ozb), afvalstoffen- en rioolheffing. Dat blijkt uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen. Vorig jaar bedroeg de stijging 0,8 procent.

In de 36 onderzochte gemeenten woont 38 procent van de bevolking. Gemiddeld betalen hun inwoners dit jaar 4 euro meer dan vorig jaar. Gecorrigeerd voor inflatie (0,9 procent) is er sprake van een daling. De onderzoekers noemen het „niet vanzelfsprekend” dat de stijging relatief gering is, omdat gemeenten er veel taken (arbeidsmarkt, jeugd, zorg) bij hebben gekregen.

De woonlasten in Amersfoort stijgen met 9,8 procent het hardst. Inwoners van Delft zijn het duurst uit; daar betaalt een meerpersoonshuishouden 820 euro betalen. Buurgemeente Den Haag heeft met 547 euro de laagste woonlasten. (NRC)