Gilbert E. Kaplan Miljonair-dirigent van één werk

Gilbert E. Kaplan (1941-2016) verdiende een fortuin op Wall Street en gebruikte dat om zijn droom waar te maken: dirigent van een symfonie-orkest worden. Slechts één werk wilde hij dirigeren, de Tweede van Mahler. Het lukte hem, uiteindelijk stond hij voor een aantal van de grote orkesten. Op nieuwjaarsdag overleed Kaplan op 74-jarige leeftijd, aan kanker.

Kaplan bouwde zijn rijkdom op met Institutional Investor. Dat blad met beleggingstips voor vermogensbeheerders lanceerde hij in 1967, toen hij als jonge econoom bij de beurs werkte. In de tachtiger jaren verkocht hij het voor een bedrag tussen de 70 en 100 miljoen dollar.

Fascinatie

Al in 1965 raakte Kaplan gefascineerd door de Tweede van Mahler, die uitgevoerd moet worden met een orkestbezetting van 100 musici en een koor van 200 zangers. Op zijn veertigste verjaardag besloot hij dat hij het werk zelf móest uitvoeren. Hij maakte uitvoerig studie, kocht het originele manuscript en zocht contact met dirigenten als George Solti en James Levine.

In 1982 stond hij voor het eerst als dirigent voor het American Symphony Orchestra. Daarna hebben meer dan 50 orkesten, waaronder de Wiener Philharmoniker en het London Philharmonic, Kaplan aangetrokken voor Mahler. Hij rekende geen vergoeding.

Kaplan dirigeerde met een stok die van Mahler was geweest, zijn vrouw schonk hij een ring die Mahler aan zijn vrouw Alma had gegeven.