‘Gemeente schoot tekort bij asbestsanering Wateringen’

In een vertrouwelijk rapport van een asbestdeskundige wordt de gemeente Westland verweten “de levens van haar inwoners te riskeren”.

Schoonmakers in beschermende kleding maken de omgeving schoon van de verf- en behangloods die vorig jaar in Wateringen afbrandde.
Schoonmakers in beschermende kleding maken de omgeving schoon van de verf- en behangloods die vorig jaar in Wateringen afbrandde. Foto: Valerie Kuypers / ANP

De gemeente Westland heeft bij de afwikkeling van een asbestbrand van 13 januari vorig jaar tekortgeschoten. Dat zou blijken uit een vertrouwelijk juridisch advies van asbestjuriste Yvonne Waterman, dat De Telegraaf in handen heeft.

Door de brand, die vorig jaar in een verf- en behangloods uitbrak, moesten 36 omwonenden worden geëvacueerd en moesten de bewoners van zo’n tweehonderd huizen binnen blijven. Er werd een noodverordening uitgevaardigd. In het bedrijfspand waar de brand uitbrak was vermoedelijk een wietplantage gehuisvest.

Het advies is dinsdag in een vergadering bij de provincie Zuid-Holland aan de orde gekomen. Volgens het advies lopen omwonenden van de brand “potentieel dodelijk gezondheidsrisico” doordat de gemeente Westland het gebied niet helemaal heeft gesaneerd. De wijk zou tot twee keer toe ten onrechte zijn vrijgegeven, terwijl er nog herbesmettingsgevaar zou zijn.

Bewoners moesten asbest zelf opruimen

Ook zou de sanering door de gemeente, tegen alle wetgeving in, op de bewoners zijn afgeschoven omdat de kosten te hoog waren. In een schriftelijke reactie laat de gemeente Westland weten een rondgang te hebben gemaakt bij 49 huizen waar nog asbest onder de dakpannen kan liggen. Bij 14 van deze huizen is asbest aangetroffen, waarop er gesaneerd is. Bij nog 19 anderen loopt nog een offerte voor sanering of een procedure bij een verzekeraar.

Nog altijd asbest op straat

Er kan in Wateringen dus nog altijd asbest op straat liggen, wat via schoenen in woningen en auto’s van de bewoners terecht kan komen. Het advies van Waterman stelt dat Westland daarom “in ernstig verwijtbare mate haar publieke taak verwaarloost en daarbij onnodig de levens van haar inwoners riskeert”.

In een reactie laat een woordvoerder van de provincie Zuid-Holland weten dat de Gedeputeerde Staten een raadsvergadering afwachten van de gemeente Westland, waarin het college van B en W een plan van aanpak bekend zal maken. Als blijkt dat dit niet voldoet, kan er volgens de provinciewoordvoerder alsnog “ingegrepen worden” - zonder daarbij te vermelden wat hier precies onder wordt verstaan.