Fors lagere straffen voor helers van uit Leerdam gestolen Frans Hals

De straffen van drie mannen die in 2012 tot dertig maanden cel waren veroordeeld voor de heling van twee gestolen schilderijen van Frans Hals en Jacob van Ruisdael uit een museum in Leerdam, zijn vlak voor Kerst door het Gerechtshof Den Haag flink teruggebracht: tot 103 dagen en een taakstraf van 240 uren. Omdat de gevangenisstraf even lang is als ze in voorarrest hebben gezeten, hoeven ze niet meer naar de gevangenis. Een vierde verdachte had zijn hoger beroep ingetrokken, zijn straf van drie jaar blijft staan. Dat betreft de van matchfixing verdachte Paul R.

De inbrekers van de kunstroof uit het museum Het Hofje van Mevrouw van Aerden in Leerdam zijn nooit gepakt, maar de twee schilderijen werden een paar maanden na de roof door de vier mannen aangeboden aan de verzekeringsmaatschappij. Het ging om Lachende jongens met bierkruik van Frans Hals (geschatte waarde 10 tot 15 miljoen euro) en een werk van Jacob van Ruisdael dat enkele tonnen waard is.

De schilderijen werden in eerste instantie door een van de vier, kunsthandelaar Hans Günther S. aangeboden aan privédetective Ben Zuidema, toen zij eigenlijk onderhandelden over de teruggave van zes in Almelo gestolen schilderen. De door Zuidema ingeschakelde politie zette een pseudokoper in, die zich voordeed als representant van een verzekeringsmaatschappij en anderhalf miljoen euro aan vindersloon bood. Na de aflevering van de schilderijen werden de mannen aangehouden.

Opmerkelijk is dat het gerechtshof alleen de strafmaat aanpast. Het hof acht de heling en witwassen bewezen en wees ook de bezwaren van de advocaten tegen de inzet door de politie van een pseudokoper van de hand. Bovendien stelt het hof dat een vrijheidsstraf van aanzienlijke duur in de rede zou liggen, omdat het gaat om culturele erfgoederen van zeer aanzienlijke waarde.

Dat de strafmaat toch laag uitpakt, motiveert het hof door de vertraging die is ontstaan in het hoger beroep buiten schuld van verdachten, de leeftijd van verdachten (ouder dan 50 jaar), de maatschappelijke gevolgen door de vervolging en de inschatting dat de kans op herhaling laag is.